Een hardgekookt of een zachtgekookt ei: wat is het gezondst?
En het antwoord op al jouw andere vragen over gekookte eieren
Vraag jij je ook wel eens af wat het beste is voor je gezondheid: een hardgekookt of een zachtgekookt eitje? Wij zochten het voor je uit.
Je hoort wel eens beweren dat zachtgekookte eitjes beter zijn voor je gezondheid dan hardgekookte. Die bewering steunt op twee stellingen:
- in een zachtgekookt ei zit lecithine, een stof die de vetverbranding stimuleert
- een zachtgekookt ei zou ook beter zijn voor je cholesterol en vermindert zo de kans op hart- en vaatziekten. Dat zou komen doordat de cholesterol in de eidooier door hoge temperaturen oxideert, waardoor oxisterolen ontstaan die slecht zijn voor je hart.
Maar is het ook waar? Het antwoord is nee. De vetverbrandende werking van lecithine is nooit wetenschappelijk aangetoond, en eieren eten kan tot nog toe niet gelinkt worden aan een verhoogd risico op hartaandoeningen. Bovendien wordt de temperatuur van het ei nooit té hoog bij het koken, dat is iets wat wel kan gebeuren bij het bakken van eieren. Zorg er wel voor dat een zachtgekookt eitje niet meer helemaal rauw is: het eiwit moet gestold zijn. Het is dan beter verteerbaar dan rauw eiwit, én je vermindert het risico op salmonella. Kook je ei dus minstens 3 à 4 minuten. En kook je ei ook niet langer dan 10 minuten: té lang koken zorgt ervoor dat er voedingsstoffen verloren gaan. Eet gewoon je eitje zoals jij dat het lekkerste vindt.
Hoe lang moeten eitjes koken?
Dat is afhankelijk van de grootte van het ei, de temperatuur van het ei voor het in de pan gaat, en de plaats waar je je bevindt. Zelfs met al die variabelen in het achterhoofd verschillen de meningen over de ideale bereidingswijze nog. Redactrice Jolien: "Persoonlijk kook ik een zachtgekookt ei 4,5 minuten. Dan is het ideaal om soldaatjes in te dippen. Een hardgekookt ei heb je in 8 à 10 minuten. Alles daartussen gaat van halfhard en kleverig en dus perfect voor een salade tot iets harder voor op een smosje of in eiersla. Ga nooit boven de 10 minuten, dan worden je eieren krijt." Tip! Ben je vergeten je eieren 1 à 2 uur op voorhand uit de koelkast te halen? Tel dan 1 tot 1,5 minuut bij de kooktijd.
Twijfel je toch? We maakten een handige eiwijzer waarop je kunt zien hoe je eitje er vanbinnen uitziet na hoeveel minuten.
Hoe zorg ik dat mijn eitjes niet barsten tijdens het koken?
- Vermijd grote kookbellen in je pan. De eieren kunnen gaan stuiteren en breken.
- Een heel eenvoudige truc: gebruik een pot die groot genoeg is. Je eieren hebben ruimte nodig, zodat ze elkaar niet raken.
- Prik met een eierprikker of een naald een gaatje in de bolle kant van het ei, zodat er lucht uit de luchtkamer kan ontsnappen.
- Je kunt ook wat zout of azijn toevoegen aan het water: barst het eitje toch, dan stolt het eiwit sneller.
Wat is de ideale watertemperatuur om eieren te koken?
Het is een mythe dat je eieren het best in koud water legt en dan pas het vuur aanzet. Elke kookpot is anders – gemaakt van een ander materiaal en met een andere bodemdikte – waardoor je minder controle hebt over het eindresultaat. Ons advies: begin in zacht kokend water voor de juiste textuur van eidooier en eiwit. Het perfect gekookte ei bereid je in water van 85°C.
Hoe pel ik eitjes het makkelijkst?
- Gebruik geen al te verse eieren om te koken. Eieren van een week oud laten zich makkelijker pellen.
- Meteen laten afkoelen in ijskoud water is een goed idee.
- De belangrijkste tip: pel je eitjes onder water. De schaal laat zo véél makkelijker los.
Hoe vermijd ik een groen randje rond mijn hardgekookte eieren?
Simpel: leg je eieren metéén in ijswater zodra je ze uit de pot kokend water haalt. Zo garen ze niet verder en ga je verkleuring tegen. Kook ze ook zeker niet te lang.
Hoe lang is een hardgekookt ei houdbaar?
Bewaar een hardgekookt ei, net als een niet gekookt ei, ongepeld in het eierdoosje in de koelkast. Het blijft zo 4 tot 7 dagen goed. Door ze terug in het eierdoosje te zetten, vermijd je dat ze een geur verspreiden in je koelkast. Ook gepelde eieren kun je bewaren: leg ze in een schaaltje met water en ze blijven een week goed. Bewaar gekookte eieren wel altijd in de koelkast, om de aanmaak van bacteriën tegen te gaan.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!