Meest recente artikelen

Gezond gezin: zo krijg je iedereen aan boord

De beste basis leg je van jongs af aan

Gezond gezin: zo krijg je iedereen aan boord Artikel

Jij let op je voeding, maar je zou graag willen dat je hele gezin wat gezonder eet. Hoe pak je dat aan op een goede manier? En betekent dat ook: nooit meer frietjes? (Gelukkig niet!)

1 Geef zelf het goede voorbeeld

Kinderen kijken heel goed wat mama en papa doen en stemmen daar hun eigen gedrag op af. Wil je dus dat er iets verandert in het eetpatroon van je kinderen, geef dan zelf het goede voorbeeld. Sla het ontbijt niet over, eet niet stiekem chips in de berging als je kinderen dat alleen op zaterdagavond mogen (ja, we weten dat je dat doet!), en zeg luidop dat je iets lekker vindt. De kans zal groot zijn dat je kinderen ook eens willen proeven.

2 Vermijd gezonde-keuzestress

Kies bij de bakker voor bruin of volkorenbrood, bied ongesuikerde ontbijtgranen aan, zet de fruitmand altijd op tafel en stop koeken in de kast, zorg steeds voor een portie groenten bij de boterhammen (rauwkost of soep) en schep gezonde bordjes op. Dat betekent dat de helft van wat op het bord ligt groenten zijn (rauw of bereid), aangevuld met wat gezonde eiwitten (vlees, vis, een eitje …), trage koolhydraten (volkorenrijst of -pasta, peulvruchten …) en een beetje gezonde vetten. Schep voor kleine kinderen het bord niet overvol: begin liever met een kleinere hoeveelheid, bijscheppen kan nog altijd.

3 Ontdek samen nieuwe smaken

Kleine kinderen zijn vaak wat bang van nieuwe dingen en lusten veel 'nieuwe' ingrediënten daarom niet. Probeer ze toch uit te dagen om af en toe iets nieuws te proberen. Maak samen een lijstje van nieuwe smaken om te proeven, en geef je kind ook een complimentje als hij of zij flink geproefd heeft. Belonen met iets lekkers (een lolly na het eten) doe je beter niet. Laat je kind liever kiezen welke groenten jullie de volgende dag gaan eten.
Verpak nieuwe smaken als iets wat je kind wel al kent. Maak bijvoorbeeld linzenballetjes die lijken op gehaktballetjes, of frietjes van zoete aardappel of wortel. Ook stoemp is een goede manier om kinderen te laten kennismaken met nieuwe groentesmaken, zelfs witloof gaat er op die manier meestal vlotjes in. En lukt het toch nog niet zo heel goed met nieuwe smaken? Da's heel normaal: kinderen moeten een nieuwe smaak 8 tot 10 keer proeven voor ze 'm kunnen waarderen.
Ook oudere kinderen kun je overtuigen om gezonder te eten door een gezonde versie van hun favorieten te maken. Een zelfgemaakte veggieburger, wafels bij het ontbijt maar dan met havermout, een hippe courgetti

4 Het oog wil ook wat

Kinderen eten met hun ogen. Zorg er dus voor dat wat op het bord ligt of in de brooddoos zit er aantrekkelijk uit ziet: veel kleurtjes, een leuke vorm … Dat wil niet zeggen dat je elke ochtend zo'n chique bentobox moet klaarmaken om mee te nemen naar school – weinig ouders hebben daar tijd voor. Je kind vindt een boterham die een keertje diagonaal is doorgesneden vast ook de max. En waarom geef je niet een keer zo'n coole wrap mee in plaats van saaie boterhammen met kaas? Zoiets vind je zelf toch ook lekkerder, dus waarom maak je er niet ineens ook eentje voor jezelf?

5 Wat je zelf maakt, smaakt beter

Laat je kinderen meehelpen bij het koken. Vraag suggesties voor wat jullie kunnen eten (maar jij beslist!), en laat je kind ook mee groentjes snijden of de fishsticks paneren – ze kunnen vaak al meer dan jij denkt. Nog een voordeel: als je alles zelf maakt, ook je pizza of lasagne of fishsticks, weet je ook perfect wat erin zit en vermijd je al te bewerkte voedingsmiddelen.

6 Zeg niet: nu gaan we een keertje gezond eten

Nee, doe het gewoon. Zorg ervoor dat gezonde voeding normaal is in jullie gezin, en maak er niet te veel woorden aan vuil.

7 Planning en structuur zijn belangrijk

Voorzie elke dag 3 hoofdmaaltijden en 2 tussendoortjes. Serveer die liefst ook altijd rond hetzelfde uur, zodat het eetmoment een moment wordt om naar uit te kijken. Maak er ook een zaak van om altijd aan een gedekte tafel te eten, niet voor de tv of rechtstaand in de keuken, bijvoorbeeld. En zorg voor een goede maaltijdplanning: maak in het weekend (en eventueel nog een keertje extra door de week) tijd om je weekmenu op te stellen (je vindt ook altijd een weekmenu op onze website) en de bijhorende boodschappenlijst te maken. Maak eventueel gebruik van onze gratis kookplanner. Hou je strikt aan je planning, zo moet je niet te veel eten weggooien en kom je ook niet in de verleiding om toch maar snel take away te bestellen.

8 Af en toe eens zondigen mag

Niemand kan altijd alle regeltjes volgen. Sta jezelf en je gezin daarom één dag per week toe waarop er eens iets extra's kan. Een keertje frietjes, chocolademelk bij het ontbijt, een kommetje chips voor de tv, een glas frisdrank bij de maaltijd … Maar hou dat dan ook speciaal voor die dag, of voor een verjaardag, bijvoorbeeld.

9 Wat met oudere huisgenoten?

Soms zijn het niet de kleintjes, maar pubers of je partner die gezonder eten niet zien zitten. Ook dan zouden wij adviseren er niet te veel woorden aan vuil te maken. Maak gewoon een van de heerlijke, gezonde gerechten op libelle-lekker.be: iets heerlijks op het bord is de beste manier om iemand te overtuigen.

Probeer alvast deze gezonde recepten voor het hele gezin

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen