5 tips voor een extra gladde soep
Zonder brokjes!
Zalig toch, zo'n fluwelige, gladde soep? Maar soms lijkt het toch alsof je ze thuis niet zo mooi glad krijgt als ze geserveerd wordt op restaurant. Geen nood: met deze tips lukt het je de volgende keer vast wel!
Wil je net zo’n gladde soep als je ze op restaurant geserveerd krijgt? Wij konden dé vijf tips ontfutselen aan echte soepexperts. Zo kan het vanaf nu echt niet meer mislukken…
5 tips voor een extra gladde soep
Soms is het simpel. Deze tips zijn niet de grote keukengeheimen, wel eenvoudige trucjes die zorgen voor een extra gladde soep.
1. Wacht op het juiste moment om de soep te pureren
Je hebt het vast al gemerkt: als je je soep te vroeg mixt, blijven er vaak brokjes groenten achter en wordt ze korrelig. Dat komt doordat de groenten nog niet volledig gaar waren. Kook ze echter ook niet helemaal ‘plat’.
Een goede test: je moet de groenten makkelijk kunnen pletten tussen je vingers, maar ze mogen niet vanzelf uit elkaar vallen.
2. Voeg room toe aan de soep vóór je mixt
Voeg jij de room ook altijd toe nadat de soep gemixt is? Daar is op zich niets mis mee, maar probeer ook eens om ze vóór het blenden bij de soep te doen. Je zult zien dat dat voor een mooie emulsie zorgt.
Je laat je soep daarna beter niet meer koken. Na het mixen kun je natuurlijk nog meer room toevoegen naar smaak. Hier vind je trouwens nog veel meer lekkere toppings voor je soepjes.
3. Blend een stukje brood mee in de soep
Raar maar waar: wit brood toevoegen voor je gaat mixen, werkt ook prima als je graag een gladde soep maakt. Snij de korst weg, scheur het brood in een paar stukken en mix je soep. Je zult zien dat ze niet enkel lekker glad, maar ook nog eens mooi smeuïg wordt. Vaak hoef je zelfs geen room meer te gebruiken!
4. Gebruik een zeef voor een extra gladde soep
Bij speciale gelegenheden vind je het vast niet erg om wat meer moeite te doen. Wil je echt een extra gladde soep, dan loont het om je gemixte soep nog eens door een zeef te laten passeren. Zo zijn die allerlaatste brokjes er zeker uit.
5. Kies een degelijk apparaat om je soep te mixen
Die oude blender is misschien nog prima voor doordeweekse klussen, maar als je dol bent op gladde soep, zou je de aanschaf van een van deze toestellen kunnen overwegen:
- Een staafmixer. Kies er eentje met een metalen staaf (die verkleurt niet en neemt geen geuren op) en met een zo hoog mogelijke wattage. 600 Watt is een minimum voor een echt gladde soep. Twijfel je toch nog tussen een staafmixer en een blender? We vergelijken ze hier.
- Een blender met hogere wattage. Kies voor eentje van 650W of meer met kwaliteitsvolle messen. Het antwoord op al je andere vragen rond blenders lees je hier.
- Een soepmaker. Zo’n toestel doet echt ál het werk voor je, en wees gerust: je kunt er niet alleen gladde soep, maar ook soep met stukjes in klaarmaken. In dit artikel zetten we de voor- en nadelen nog eens op een rij en hier vind je passende recepten voor je soepmaker.
Fan van gladde soep? 20 fluwelige varianten
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!