De 5 beste tips voor een extra gladde soep
Zonder brokjes!
Zalig toch, zo'n fluwelige, gladde soep? Maar soms lijkt het wel alsof je ze thuis niet zo glad krijgt als op restaurant. Geen nood: met deze tips lukt het je deze keer wél!
1. Wacht op het juiste moment om te pureren
Je hebt het vast al gemerkt: als je je soep te vroeg mixt, blijven er vaak brokjes groenten achter en wordt ze korrelig. Dat komt doordat de groenten nog niet volledig gaar waren. Kook ze echter ook niet helemaal 'plat'. Een goede test: je moet de groenten makkelijk kunnen pletten tussen je vingers, maar ze mogen niet vanzelf uit elkaar vallen.
2. Voeg room toe voor je mixt
Voeg jij je room ook altijd toe nadat je soep gemixt is? Daar is op zich niets mis mee, maar probeer ze ook eens vóór het blenden in je soep te gieten. Je zult zien dat dat voor een heerlijke emulsie zorgt. Je laat je soep wel beter niet meer koken daarna. Na het mixen kun je natuurlijk nog meer toevoegen naar smaak. Hier vind je trouwens nog veel meer toppings voor je soepje.
3. Blend een stukje brood mee
Raar maar waar: voor een extra gladde soep kun je wat wit brood toevoegen voor je de soep mixt. Snij de korst weg, scheur het brood in een paar stukken en blend je soep. Je zult zien dat ze niet enkel lekker glad, maar ook nog eens smeuïg wordt. Vaak hoef je dan zelfs geen room meer te gebruiken!
4. Gebruik een zeef
Bij speciale gelegenheden vind je het vast niet erg om wat meer moeite te doen. Wil je echt een supergladde soep, dan loont het om je gemixte soep nog eens door een zeef te laten passeren. Zo zijn die allerlaatste brokjes er zeker uit.
5. Kies een degelijk apparaat
Die oude blender is misschien nog prima voor alledaagse taakjes, maar als je dol bent op gladde soepen, zou je deze toestellen kunnen overwegen:
- Een staafmixer. Kies er eentje met een metalen staaf (die verkleurt niet en neemt geen geuren op) en met een zo hoog mogelijke wattage. 600 Watt is een minimum voor een fijn resultaat. Twijfel je toch nog tussen een staafmixer en een blender? We vergelijken ze hier.
- Een blender met hogere wattage. Kies voor eentje van 650W of meer met kwaliteitsvolle messen. Het antwoord op al je andere vragen rond blenders lees je hier.
- Een soepmaker. Zo'n toestel doet echt ál het werk voor je, en je kunt er gerust ook soep met stukjes in klaarmaken. In dit artikel zetten we de voor- en nadelen nog eens op een rij en hier vind je passende recepten voor je soepmaker.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!