6 fabeltjes over vis die echt niet waar zijn
Weg met deze mythes
Is vis uit blik wel gezond? En is de combinatie vis met spinazie kankerverwekkend? Ontdek hier welke uitspraken over vis naar het rijk der fabeltjes mogen verwezen worden.
1 "Vis klaarmaken is moeilijk."
Wij zouden zeggen: vis klaarmaken is zo moeilijk als jij het wil maken. Ja, je kunt je aan heel ingewikkelde bereidingen met vis wagen, maar een papillotje met vis, een portie mosselen natuur of een stukje gebakken zalm bijvoorbeeld zijn voor iedereen haalbaar. Vaak zijn het de sauzen die de moeilijkheidsgraad bepalen. Onze tip is daarom: keep it simple. Laat de delicate smaak van de vis voor zich spreken en voeg niet te veel extra smaakmakers toe. Ben je bang dat de vis te droog wordt? Ga dan voor een bereiding zoals papillot (de stoom uit het pakje houdt de vis lekker sappig) of een vispannetje (is de vis toch wat overgaar, dan valt dat onder het sauslaagje minder op).
2 "Vis en zeevruchten zijn duur."
Niet alle vissen en zeevruchten zijn duur, net zoals ook niet alle vlees of alle groenten goedkoop zijn. Als je kiest voor seizoensvis van bij ons, of voor diepgevroren vis of vis uit blik, valt de prijs heel goed mee. Durf je ook te laten adviseren door de vishandelaar: hij kan je precies vertellen welke vis op dat moment top is qua aanvoer en prijs, of je een goedkoper alternatief voor een dure vis aanraden.
Deze vissen zijn bijvoorbeeld heel betaalbaar:
- witte vis uit de diepvries (vaak is dit koolvis of pollak)
- haring
- sardines
- makreel
- schelvis
- heek
- wijting
- kweekvis zoals scampi's, pangasius en tilapia – al kun je soms ook vragen stellen bij de manier waarop ze gekweekt worden. Kies hier in elk geval voor vis met een ASC-label.
3 "Verse vis is beter dan diepvriesvis of vis uit blik."
Veel diepvriesvis wordt meteen na de vangst verwerkt en – met behoud van voedingswaarde – diepgevroren aan boord van het schip. Veel verser kan je vis dus niet zijn. Natuurlijk is het wel zo dat diepvriesvis bij het bereiden vocht kan loslaten. Verse vis is bovendien steviger. Om die redenen kan het aangeraden zijn om toch verse vis te gebruiken.
Ook vis in blik is een gezonde keuze, tenminste als je gaat voor de natuurvarianten: niet in olie, niet in saus. De voedingswaarden van verse vis, diepvriesvis en vis uit blik zijn ongeveer dezelfde, het ene is niet beter dan het andere.
4 "Vis eten is niet duurzaam."
Het is waar dat verschillende soorten vis overbevist zijn en daardoor met uitsterven bedreigd. Maar dat is niet zo voor álle vissen. Vis eten kan best op een duurzame manier. Dit zijn onze tips:
- Kies liefst voor vis met een label: het blauwe MSC-label voor wildgevangen vis, of het groene ASC-label voor kweekvis. Het label wijst erop dat deze vissen op een duurzame manier gevangen of gekweekt zijn.
- Ook vis zonder label kan duurzaam zijn, maar als consument is het niet zo gemakkelijk om te weten welke vissen oké zijn. Dat kan namelijk ook afhankelijk zijn van de plaats waar de vis gevangen werd, en van het seizoen. Er bestaan een aantal websites en apps die je kunnen helpen bij het maken van een duurzame keuze, bijvoorbeeld de Viswijzer van het WWF, de app VISwijzer van het Nederlandse Good Fish, of de website Lekker van bij ons van VLAM.
- Beperk vis eten tot 1 à 2 keer per week.
5 "Vis moet altijd goed gaar zijn."
Veel mensen laten vis te lang garen. Vis die té gaar is, wordt droog en verliest veel van z'n delicate smaak. Let daar dus voor op. Vis die gaar is, ziet er niet meer glazig uit en het visvlees komt makkelijk in vlokken van elkaar als je er met een vork op duwt. Twijfel je, zet het vuur dan liever een beetje te vroeg af, dan te laat. De vis zal sowieso nog een klein beetje doorgaren wanneer je het vuur uit zet.
6 "Je mag nooit vis en spinazie combineren."
Ook gehoord dat de klassieke combinatie van vis met spinazie niet zo goed is en zelfs giftig? Dat kunnen we naar het rijk van de fabeltjes verwijzen. Spinazie is een nitraatrijke groente. Als je die samen met vis eet, worden in het lichaam schadelijke nitrosamines aangemaakt. De hoeveelheid die aangemaakt wordt, is echter zo klein, dat dit geen gezondheidsgevaar oplevert. De voordelen van vis met spinazie eten zijn groter dan de nadelen. Laat dus maar komen, die ovenschotel met vis en spinazie!
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!