Tournée Minérale? Lekker makkelijk!
De beste tips en mocktails voor een alcoholvrije cocktailavond
Advertorial
Zet jij je sociale leven tijdens Tournée Minérale op een laag pitje? Dat is helemaal niet nodig! Dit jaar wordt je nuchtere maand extra smaak- en stijlvol dankzij Ceder's, het non-alcoholische alternatief voor gin. Ga aan de slag met onze tips en klink samen met je vrienden op het leven!
10 tips voor een geslaagde 100% alcoholvrije cocktailparty
- Voorbereiding is alles. Zorg voor een aantrekkelijke bar of cocktailtafel met alle ingrediënten bij de hand. Elke cocktail heeft een glas. Zet ze klaar, net als voldoende ijsblokjes of crushed ice.
- Maak het je gemakkelijk door pitchers (kannen) cocktail op voorhand klaar te maken.
- Je kunt je gasten ook een deel van de cocktail zelf laten maken, bijvoorbeeld de afwerking. Zo mogen ze ook experimenteren. Kaartjes met aanwijzingen zorgen voor de nodige duidelijkheid. Beperk je tot een drietal cocktails.
- Zorg voor lekkere mixers; denk niet alleen aan spuitwater of gewone tonic, maar ook aan ginger ale, zelfgemaakte fruitwaters, smaakwaters en ijsthees (hibiscusthee, jasmijnthee, rozebottelthee…). Zij bevatten geen toegevoegde suikers en zijn een prima basis voor alcoholvrije cocktails. Ze nemen enkel de smaken op van het fruit en de kruiden die je erin laat trekken.
- Waar zijn die smaakmakers? Bitters (in druppelvorm) zorgen voor diepgang in je cocktail. Ook siropen (zelfgemaakt of gekocht) zijn een smaakbom: gembersiroop, grenadinesiroop, er bestaan zelfs siropen met een gerookte smaak. Laat je adviseren door je drankenhandelaar.
- Voorzie veel fruit in al haar vormen: sap (van citrusvruchten, maar ook cranberry juice, druivensap…), stukken fruit op een cocktailprikker, coulis, citrusschil, granaatappelpitjes, geraspte kokosnoot, flinterdun gesneden rabarber…
- Duik in je kruidenkastje. Veel specerijen (spaarzaam te gebruiken!) passen in cocktails: een mespuntje gedroogde gember, cayennepeper, een kaneel- of vanillestokje, kardemompeulen, jeneverbesjes… Ook verse kruiden zoals munt- en basilicumblaadjes, maar ook salie, takjes rozemarijn en zelfs dragon tillen je cocktail naar een hoger niveau.
- Groenten in een cocktail? Waarom niet! Het schijfje komkommer kennen we al, maar probeer ook eens flinterdun gesneden venkel of selderijsap.
- Werk je cocktails af in stijl met papieren parasolletjes, eetbare bloemblaadjes, maraschinokersen, kleurrijke rietjes, mooie servetjes…
- Goede muziek en lekkere hapjes maken je feestje helemaal af!
5 smaakbommetjes zonder alcohol
De vijf mocktails die je hieronder vindt, zijn echte smaakbommetjes om guiltfree van te genieten. De basis is Ceder's, een heerlijk gedistilleerd alcoholvrij alternatief voor gin, gemaakt van klassieke gin-botanicals, zoals jeneverbes en koriander, met verfrissende hints van onder meer geranium, citrus, komkommer, kamille en Kaapse bloemen uit het Cederberg-gebergte, in de Zuid-Afrikaanse West-Kaap. Aan het distillaat werd het zuiverste Zweedse water toegevoegd. Ceder's is verkrijgbaar in vier verfijnde smaken: Classic (floraal), Crisp (verfrissend), Wild (kruidig) en Pink Rose (zoet). Welke variant je ook kiest, het is de ideale basis voor de meest uiteenlopende soorten cocktails. Schol!
CEDER'S CRISP & TONIC
Deze verfrissende mocktail hoef je niet te shaken, maar maak je meteen in het glas.
Nodig?
- 1/3 Ceder's Crisp
- 2/3 premium tonic
- een dun plakje komkommer
- muntblaadjes
Zo ga je te werk
Vul een groot glas met een flinterdun plakje komkommer en ijsblokjes, schenk de drank eroverheen en werk af met enkele muntblaadjes.
GARDEN FIELDS
Dit mooie, friszoete drankje is gemaakt met Ceder's Pink Rose, met zachte noten van roos en hibiscus.
Nodig?
- 50 ml Ceder's Pink Rose
- 5 ml roze rabarbersiroop
- 100 ml Mediterranean tonic
- een schijfje citroen
Zo ga je te werk
Vul een wijnglas met ijsblokjes, schenk de drank er voorzichtig in en werk af met een schijfje citroen.
CEDER'S WILD TIANI
Voor deze exclusieve mocktail haal je je bartender skills uit de kast. De basis is Ceder's Wild, met kruidige noten van kruidnagel en rooibos.
Nodig?
- 60 ml Ceder's Wild
- 15 ml jasmijnthee (koud)
- 10 ml siroop van Earl Grey-thee
- 10 ml citroensap
- een eetbaar bloemblaadje
Zo ga je te werk
Vul een shaker met ijs, voeg de ingrediënten toe en schud. Gebruik een strainer om de cocktail uit te schenken, maak af met een eetbaar bloemblaadje en schenk uit in een gekoeld champagneglas.
SMOKEY WILD
Voor de durvers: deze winterse, kruidige cocktail met gerookte toetsen.
Nodig?
- 65 ml Ceder's Wild
- 50 ml ananassap
- 10 ml ginger cordial (gembersiroop)
- 2,5 ml Winter Spice siroop (oa. van Monin)
- 5 druppels Oak Smoke Non-Alcoholic Bitters (te koop bij de betere drankenhandelaar)
- een salieblaadje
Zo ga je te werk
Shake alle ingrediënten in een shaker zonder ijs, voeg dan enkele ijsblokjes toe en shake met ijs. Strain in een gekoeld coupeglas.
Werk af met een salieblaadje.
VALLEY SPRITZ
De subtiele lavendelsmaak matcht perfect bij de appel en komkommer. En bij de Ceder's Crisp natuurlijk…
Nodig?
- 65 ml Ceder's Crisp
- 50 ml troebel appelsap
- 50 ml komkommersap
- 7,5 ml lavendelsiroop
- scheutje tonic water
- schijfjes rode appel en limoen
- een takje lavendel
Zo ga je te werk
Doe alle ingrediënten (behalve het tonic water) in een glas en meng ze. Voeg het tonic water toe en roer voorzichtig nog even om. Garneer met enkele schijfjes rode appel, limoen en een takje lavendel.
Ceder's is beschikbaar bij Colruyt, Delhaize en Carrefour. Meer info op https://www.cedersdrinks.com/