Wijnweetjes: zo pair je wijn als een pro!
Klinken zoals het hoort
Benieuwd hoe je een wijn kiest die perfect past bij je gerecht? In dit artikel kom je er meer over te weten.
Fabel of feit?
FABEL
- Er is maar één wijn die bij een gerecht past.
- Bij vis drink je altijd witte wijn, bij vlees altijd rode.
FEIT
- Een goede wijnpairing zorgt ervoor dat én het gerecht én de wijn lekkerder worden.
Wijn kiezen: zoek de gemeenschappelijke deler
- Een volle wijn past bij een zwaar gerecht.
- Een gerecht met een intense smaak heeft een al even intense wijn nodig.
- Gerechten met veel aciditeit worden versterkt door wijnen met veel aciditeit.
- Zoete gerechten hebben dan weer zoete wijnen nodig.
- Stevig rood vlees is heerlijk bij rode wijn met veel tannine.
- Gerechten met een sterke rooksmaak gaan goed samen met een wijn met veel houtrijping.
Leer 'wijn-denken'
Enkele slimme tips die je best altijd in je achterhoofd houdt bij het kiezen van wijn:
- Bepaalde regio's ontwikkelen wijnen die goed bij hun gerechten passen.
- Wijn en gerecht mogen niet met elkaar clashen of elkaar overheersen. Het draait om balans.
- Hoe warmer de regio, hoe meer suikers de druiven bevatten en dus ook hoe meer alcohol de wijn heeft. Wijn uit een warm klimaat is daardoor ook voller in body.
- 'Cool climate wines' zijn daarentegen veeleer delicaat en lichter.
- Nieuwe wereldwijnen (denk: alles buiten Europa) hebben vaak een 'exotischere' stijl dan klassieke wijnen.
- Een druif kan in verschillende regio's groeien en een andere stijl van wijn genereren. Wel heeft een druif doorgaans min of meer hetzelfde klimaat nodig.
Druiven en hun namen
- Pinot noir wordt in Duitsland ook wel spätburgunder genoemd en in Italië pinot nero.
- Pinot gris en pinot grigio is dezelfde druif, net zoals pinot blanc en pinot bianco.
- Shiraz is de Australische syrah.
- Grenache wordt dan weer garnacha genoemd in Spanje.
Wine pairing: wat kan er fout gaan?
- Een rode wijn met veel tannine geeft vette vis een metaalachtige smaak en wordt bitter bij een zout gerecht.
- Droge wijn wordt zuur en wrang in combinatie met een zoet gerecht.
Zo speel je met contrast
- Een zout gerecht krijgt een extra dimensie dankzij een wijn die hoog is in aciditeit of een fruitige wijn.
- Een vet, olierijk gerecht wordt extra lekker door een wijn met frisse zuren.
Hout vs. inox
Heeft een wijn op houten (eiken) vaten gerijpt, dan kun je hem langer bewaren. Hij is ook voller van smaak (denk toetsen van vanille, chocolade, koffie, leder, rook…), waardoor je hem met een krachtig gerecht kunt combineren.
Wijnen die op inox gerijpt zijn, hebben een lager bewaarpotentieel en zijn doorgaans fris en fruitig van smaak. Ideaal voor bij lichte gerechten of als soepele drinkwijn.
Conventioneel vs. bio vs. natuurwijn
Een goede wijn wordt op een goede manier gemaakt. Punt.
In het kort: biologische wijnen onderscheiden zich door een biolabel, dat erover waakt dat er geen chemische besproeiing gebruikt wordt.
Biodynamische wijnmakers houden bij de teelt ook rekening met de stand van de zon en de maan.
Bij natuurwijnen laat de maker de wijn zo natuurlijk mogelijk zijn gang gaan, met zo weinig mogelijk toevoegingen, zoals sulfiet (een middel om wijn beter te bewaren dat theoretisch geen smaakverschil geeft). Omdat natuurwijnmakers ook enkel wilde gisten gebruiken kan de wijn erg 'funky' smaken én zijn er vaak ook grote verschillen per jaargang.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!