Meest recente artikelen

Broodje smos: hoe komt het aan z'n naam?

Waarom heet het een 'smoske'?

Broodje smos: hoe komt het aan z'n naam? Artikel

Het is dé favoriete bestelling in de Vlaamse broodjeszaak: een broodje smos. Ideaal als het snel moet gaan en je geen inspiratie hebt. Maar hoe komt ‘de smos’ aan z'n naam?

Makkelijk, betaalbaar en altijd even lekker, zo'n smoske. De smos is vooral bekend in Vlaanderen. In Wallonië heet het broodje immers een dagobert. De Brusselaars verkiezen het chiquere 'club', al kun je in de hoofdstad ook wel hier en daar een 'smoske' bestellen. Maar wat is de oorsprong van het bekende belegde broodje? Waarom eigenlijk heet het overvloedig belegde stokbrood een broodje ‘smos'?

Wat ligt er op een broodje smos?

Net zoals de populaire martino is het een onmisbare vaste waarde op het menu van de broodjeszaak. De klassieker maakt deel uit van onze Belgische broodjescultuur. Het broodje bestaat uit een stuk stokbrood (wit of bruin), belegd met een combinatie van kaas, ham, sla, tomaat, mayonaise. Vaak gaat er ook nog een gekookt ei in schijfjes bij. De ingrediënten kunnen echter variëren. Zo kun je ook een 'smos americain' bestellen of een – vegetarische – 'smos kaas'.

Hoe komt de smos aan z'n naam?

De precieze oorsprong van het broodje smos is niet helemaal duidelijk. Het is namelijk niet 'uitgevonden', ook in andere landen wordt er van alle lekkers tussen een baguette gepropt. Over de naamgeving zelf zijn er wel verschillende theorieën. Waarschijnlijk heeft het alles te maken met de manier waarop alles op het broodje worden gelegd. ‘Smos’ verwijst naar iets dat niet op een nette, ordelijke manier wordt gepresenteerd. De ingrediënten worden namelijk door elkaar op het broodje gelegd.

De naam zou dus afgeleid kunnen zijn van het oer-Vlaamse woord 'smossen', of knoeien. Want dat is precies wat er gebeurd. Een smos kun je niet opeten zonder dat er iets van je broodje valt of ertussenuit glijdt. De volgende keer dat je een broodje smos bestelt, weet je niet alleen dat je een goed belegd broodje zult eten. Je pikt meteen ook een stukje Vlaamse culinaire geschiedenis mee.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen