Tips voor sociale eters
Waarom eet je in gezelschap meer?
Waarom is het toch zo moeilijk om niet meer te eten dan normaal als je in gezelschap bent? Karolien Olaerts geeft tips voor sociale eters.
Karolien Olaerts serveert niet alleen lekkere gezonde gerechtjes voor het hele gezin, ze geeft ook graag antwoord op jouw kookvragen, mét praktische tips en wetenschappelijk onderbouwd voedingsadvies.
"Ik eet in gezelschap meer dan ik wil. Hoe pak ik dat aan?"
Karolien: "De eerste vraag die je jezelf moet stellen, is: waarom eet je in gezelschap vaak meer? Er zijn verschillende redenen, en dus ook oplossingen. Misschien komt het wel voort uit hardnekkig dieetdenken? In gezelschap komen er vaak eerder suiker- en vetrijke lekkernijen op tafel, die je jezelf thuis misschien ontzegt. Haal jij nooit chips, borrelnootjes of pralines in huis, uit angst ze in één keer op te eten, dan zul je je daar te goed aan doen als het wel 'mag' en vrij voorhanden is. Dat is het verboden vrucht-idee: wat verboden is (zelfs al is het door jezelf), is des te aantrekkelijker. Mensen zetten zich thuis op een streng regime en gaan dan los ergens anders. Zo was ik zelf ook lange tijd. Om deze mindset aan te pakken, bestaat jammer genoeg geen kant-en-klare oplossing: het gaat over je relatie met eten herstellen en in dat herstelproces dat eten ook weer toelaten in je kast en ermee leren omgaan. Zo voelt het niet meer zo speciaal als het er wel is.
Sommige mensen gaan overdag dan weer zo weinig mogelijk eten als ze weten dat er een feestje aankomt: het idee van calorieën te sparen om dan 's avonds voluit te kunnen gaan. Dan is het natuurlijk logisch dat je zo ontzettend veel honger hebt, omdat je echt een energietekort hebt, dat je lichaam er alles aan zal doen om je naar calorierijk eten te leiden. Dan blijf je eten tot je propvol zit. Is dat vaak het geval bij jou? Eet dan normaal tijdens de dag, met gewone porties en zelfs je snacks.
Een derde mogelijke reden voor het over-eten is, raar maar waar, beleefdheid. Wij Belgen beroepen onszelf erop Bourgondiërs te zijn. Vrienden en familie komen samen om te eten en drinken, want eten is liefde en dat kunnen delen, is samen genieten. Vanuit dat idee wordt vaak fel aangedrongen: 'De pot is nog niet leeg, wie eet dat laatste restje op?' Of: 'Je drinkt toch wel gezellig een glaasje mee?' En: 'Ik ben speciaal voor jou dat taartje gaan halen, je eet toch wel een stuk?' Ook al hebben we er niet per se zin in of hebben we geen honger, we doen het toch maar omdat het sociaal gewenst is. Mijn antwoord hier is: durf te luisteren naar je buikgevoel en wees wat assertiever. Een duidelijk "Nee, ik heb nu geen zin in taart" is vaak voldoende en op den duur wordt je omgeving dat wel gewoon."