Hoe kan ik kippenwit vervangen?
Leg eens iets anders tussen je boterham
Hoe zit dat met bewerkte vleeswaren? Wat zijn de risico's? Karolien Olaerts legt uit.
Karolien Olaerts serveert niet alleen lekkere gezonde gerechtjes voor het hele gezin, ze geeft ook graag antwoord op jouw kookvragen, mét praktische tips en wetenschappelijk onderbouwd voedingsadvies.
"Ik eet vaak kippenwit op mijn boterham, maar hoorde dat dit ongezond is. Klopt dat?"
Karolien: "Kippenwit behoort tot de bewerkte vleeswaren en die staan in de rode bol van de voedingsdriehoek: daar eet je het best zo weinig mogelijk van. Alle charcuterie valt hieronder, maar ook bijvoorbeeld gehakt en spek. Vanaf dat je 50 gram bewerkt vlees per dag eet, stijgt de kans op darmkanker met 14 procent voor vrouwen en 18 procent voor mannen. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe het precies in zijn werk gaat, maar de mix van het hoge zoutgehalte met additieven als nitrieten en fosfaten, in combinatie met het bewerkingsproces (roken, drogen, bakken…) speelt een rol. Ook hier geldt echter dat één product op zich jou niet ziek of ongezond kan maken. Het totaalplaatje telt. Zo doet een eetpatroon rijk aan groenten en vezels je kans op darmkanker net dalen. Bekijk dus je voedingspatroon in zijn geheel. Als alternatief voor kippenwit kun je een stukje verse kipfilet bakken en zo je eigen kipbeleg maken. Of gebruik vegan kipstukjes: er zijn verschillende merken die heel goede voedingswaarden hebben, met een hoog eiwit- en laag verzadigd vetgehalte."