Meest recente artikelen

Attenzione! Zeg niet zomaar 'ijsje' tegen een gelato

Wat is het verschil?

Attenzione! Zeg niet zomaar 'ijsje' tegen een gelato Artikel

Heb je het gevoel dat de ijsjes op vakantie in Italië anders proeven dan thuis? Je beeldt je heus niets in. Gelato is immers ietwat anders dan het Belgische roomijs.

Gelato klinkt niet alleen vrolijker, als een vakantie naar het zuiden. Het ijsje ís ook niet helemaal hetzelfde als het roomijs dat bij ons meestal gemaakt wordt. Het verschil zit 'm in al in de benaming. Gelato is namelijk geen 'room'-ijs.

Gelato bevat minder vet

Roomijs en gelato hebben gelijkaardige ingrediënten. Beide zijn ijs op basis van zuivel. In tegenstelling tot bijvoorbeeld sorbet, dat gemaakt wordt van gepureerd fruit. Om roomijs te mogen heten, moet het ijs een vetpercentage van minstens tien procent hebben. Het kan zelfs oplopen tot 25 procent.

In gelato zit ook room, maar een pak minder. Er wordt namelijk ook melk en meer water gebruikt in de bereiding ervan. Daarom ligt het vetpercentage maar tussen de vijf en acht procent. Omdat de ingrediënten en verhouding verschillen, proeven de ijsjes inderdaad anders. De textuur en smaak verschillen.

Traag ijsje

Ook manier waarop gelato gedraaid wordt, bepaalt de smaak en textuur. Roomijs en gelato worden beide in een ijsmachine gemaakt. Maar het Italiaanse ijs wordt veel trager gedraaid. Daardoor zit er minder lucht in waardoor de smaak intenser is. onder de massa wordt geklopt. De textuur van gelato is vast, maar zachter dan die van roomijs.

Meteen smullen

De temperatuur van gelato is bovendien lager. Daarom kun je meteen beginnen aan Italiaans ijs wanneer je het uit de diepvries haalt. Roomijs moet daarentegen even ontdooien voor je het kunt scheppen. Je maakt er ook mooiere bolletjes mee. Maar eens het ontdooien gestart is, loopt een Belgisch ijsje sneller weg dan een gelato.

gelato

Wie heeft gelato uitgevonden?

Over de uitvinder van gelato is er geen eensgezindheid. Sommigen denken dat het de florentijn Bernardo Buontalenti was. Hij zou in de 16de eeuw het ijs naar het hof van Catharina de' Medici gebracht hebben. De Siciliaanse chef Francesco Procopio de Coltelli zou verantwoordelijk zijn voor de verspreiding ervan. Hij perfectioneerde het ijsdraaien en startte met de verkoop aan het grote publiek in de tweede helft van de 17de eeuw.

IJsdraaier was in Italië lang een beroep dat van vader op zoon werd overgegeven. En het befaamde stracciatella-ijs? Dat is een relatief jonge uitvinding. In 1953 besloot een ijsmaker in Bergamo om vloeibare chocolade in het ijs te draaien.

Zin gekregen in een ijsje?

Ontdek hier al onze recepten. Heb je geen ijsmachine? Geen probleem: je kunt ook zonder heerlijk ijs maken. Over het verschil tussen (room)ijs, sorbet, granité en andere ijsjes kun je hier meer lezen.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen