Hoe en hoe lang kun je zelfgemaakte kroketten bewaren?
Dit kun je op voorhand doen
Kerst is pas écht een feest met zelfgemaakte kroketten op tafel. Ze maken is een van de werkjes die je al een hele tijd vóór het feest kunt doen. Maar hoe bewaar je ze dan?
Mooie jeugdherinneringen hebben wij, aan samen met mama en oma kroketjes maken voor het kerstfeest. Maar hoelang vooraf deden we dat weer? En hoe bewaarden we die kroketten? Even opfrissen.
Zo maak je aardappelkroketten
Het recept dat we maken in deze video, vind je hier.
Tips bij het maken van je kroketjes
- Kies voor bloemige aardappelen, die bevatten veel zetmeel. Bintjes zijn bijvoorbeeld prima geschikt.
- Vertrek van een droge puree: laat je aardappelen goed uitdampen en voeg geen vocht toe. Te veel vocht in je kroket zorgt ervoor dat ze bij het bakken openbarst. Je hebt alleen eidooier, nootmuskaat en zout nodig. Peper mag als je dat lekker vindt, maar moet niet. Je kunt eventueel ook wat aardappelzetmeel toevoegen, zodat de puree steviger wordt.
- Maak een fijne puree met behulp van een roerzeef (of 'passe-vite'), zodat er zeker geen brokjes meer in zitten.
- Zorg ervoor dat de puree goed afgekoeld is voor je de kroketjes gaat vormen. Spreid 'm uit op een bakplaat of in een lage schaal, dek af met vershoudfolie en zet een nachtje weg. Je bewaart de puree niet in de koelkast, maar op kamertemperatuur – en dan bedoelen we niet naast de verwarming, maar op een koele plek.
- Het makkelijkste is kroketjes maken met een krokettentoestel (de 'Millecroquettes'), maar als je dat niet hebt, lukt het ook met een spuitzak met een brede opening. En als je ook dat niet in huis hebt, kun je ze ook gewoon vormen met de hand. In dat geval zijn balletjes het makkelijkste te rollen. Een kleine ijsschep helpt je alle balletjes even groot te maken. Als je kroketjes allemaal even groot zijn, zijn ze straks ook tegelijk klaar bij het frituren.
- Bestrooi het plankje van het toestel, of de plank waarop je je kroketjes gaat spuiten of leggen, met een laagje bloem. Zo plakken ze er niet aan.
- Zet voldoende schalen of borden klaar om je gepaneerde kroketjes op te leggen. Het paneerlaagje moet goed droog worden, en dat lukt alleen als de kroketjes niet tegen elkaar liggen. Laat de kroketjes minstens een uur drogen.
- Paneren kan met heel ei, maar je kunt ook alleen het eiwit gebruiken. Dat heb je toch over, want er zit eigeel in je puree. Je haalt de kroketjes eerst door bloem, dan door ei(wit) en dan door paneermeel. Vergeet niet ofwel het ei, ofwel het paneermeel te kruiden met peper en zout. Het ei of eiwit klop je eerst goed los. Je voorkomt dat dit gaat schuimen door een scheutje olie toe te voegen.
- Paneren is een 'vuil' werkje, je handen hangen helemaal vol smurrie. Probeer daarom met één hand de kroketjes van de bloem naar het ei naar het paneermeel en op de schaal te verplaatsen en hou de andere hand schoon. Zet voor alle zekerheid een kommetje water klaar zodat je je vuile hand kunt spoelen als plots je telefoon gaat of zo.
- Let er bij het paneren op dat er geen 'gaten' in het jasje van je kroketjes zitten: elk kroketje moet goed bedekt zijn met paneermeel, zodat bij het frituren het vet niet in de kroket trekt. Wil je zeker zijn dat alles een laagje paneermeel heeft gekregen, dan kun je ze twee keer paneren. Wij vinden het korstje zo wel erg dik worden en doen het liever maar één keer.
Hoe en hoe lang kun je je verse kroketten bewaren?
- In de koelkast kun je de kroketjes een dag of drie bewaren.
- In de diepvriezer kun je ze drie maanden bewaren.
Zorg er in elk geval voor dat de kroketjes los van elkaar bewaard worden: leg ze, als je ze in de koelkast bewaart, in een grote bewaardoos met wat ruimte tussen elke kroket. Je kunt in twee laagjes werken, met een vel bakpapier ertussen. Meer laagjes zouden we niet doen, om de onderste kroketjes niet plat te duwen.
Ga je ze invriezen, leg ze dan los van elkaar op een platte schaal en laat ze zo bevriezen. Later kun je de bevroren kroketjes dan in een bewaardoos of een diepvrieszakje doen.
Moet je aardappelkroketten ontdooien voor je ze bakt?
Nee, dat is niet nodig. Je kunt ze zo vanuit de diepvriezer in de frituurpan doen. Bak wel niet te veel diepgevroren kroketjes tegelijkertijd, want dan koelt het frituurvet te veel af.
Kun je zelfgemaakte kroketjes ook bakken in de oven of de airfryer?
Het kan, maar ideaal is het niet: je kroketjes zullen minder mooi kleuren en de smaak zal ook minder rijkelijk zijn. Wil je dit toch doen, bestrijk ze dan voor het bakken met een kwastje met wat olie. Maar voor een keertje kunnen kroketjes uit de friteuse geen kwaad.
Voor de oven en de airfryer bestaan in de winkel speciale kroketjes waar stoffen aan toegevoegd zijn die het korstje mooi doen kleuren. Let op de symbooltjes op de verpakking.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!