RECEPTEN: feestelijk kerstmenu door 4 Vlaamse foodies
Advertorial
Maak van de feestdagen een waar smaakfestijn met de onweerstaanbare Honing- en Joyn tomaten van Looye! Deze veelzijdige tomaten brengen naast kleur op de kersttafel ook feestelijke diepgang in je gerechten. Laat je creativiteit de vrije loop en trakteer je gasten op dit hartverwarmende viergangenmenu.
Looye op de kersttafel
Familiebedrijf Looye, met liefde gerund door zussen Annelies en Margriet Looije, is sinds 1946 uitgegroeid tot een van de bekendste en meest geliefde tomatenmerken van ons land. Honing- of Joyn tomaten zijn zo vol van smaak dat ze ieder feestgerecht naar een hoger niveau tillen. Of je nu een gezellige brunch of een luxe diner organiseert, met Looye wordt elke maaltijd een feest.
Viergangenkerstmenu met Looye
Groen en rood zijn dé kerstkleuren bij uitstek. In plaats van de knalrode Looye tomaten aan hun groene takjes in de kerstboom te hangen of als pronkstuk aan de voordeur te bevestigen, helpen maar liefst vier verschillende foodies jou om er een viergangenkerstmenu mee op tafel te toveren.
Foodies Hap & Tap, Cookalotbycharlot, The Messy Chef en Roeckiesworld geven jou inspiratie voor het eindejaar. Wat dacht je van de avond te beginnen met een tomatensoep met mozzarella, gevolgd door een tarte tatin van tomaten met crème van burrata en pistachepesto als voorgerechtje, een vispannetje met Honingtomaten als hoofdgerecht en een spicy kerstcake met tomaten om de avond écht in (tomaten)stijl af te sluiten? Tijd om je keuken om te toveren tot een smakelijk kerstparadijs!
Hemelse tomatenstoep met Looye tomaten en mozzarella van Hap & Tap
Hap & Tap is al tien jaar lang de foodblog van Myriam. Op haar blog deelt ze met veel passie haar liefde voor koken, en dat in de vorm van bijzonder lekkere en toch toegankelijke recepten.
Ingrediënten voor 6 personen:
Voor de tomatensoep:
- 800 g (2 bakjes) Looye Joyn tomaten
- 100 g ui
- 80 g wortel
- 50 g selder
- 40 g prei
- 50 g rode chili
- 2 teentjes look
- 10 g basilicumblaadjes
- 40 g parmezaan
- 200 g room
- 50 g boter
- 1,5 l groentebouillon
- Basilicumolie en -blaadjes voor de afwerking
Voor de mozzarella:
- 150 g mozzarella
- 50 g melk
- 50 g olijfolie
- Witte peper en zout
Voor de tartaar:
- 360 g (2 doosjes) Looye Honingtomaten
- Olijfolie
- 1 teentje look
- 3 takjes tijm
- 1 handje basilicumblaadjes
- 1 handje zwarte olijven, ontpit
- Peper en zout
- Oregano
Bereiding:
- Mix de mozzarella met de melk en olie tot een romige textuur en giet het mengsel in een siliconenmal. Kruid met witte peper en zout en vries in.
- Snijd alle groenten en fruit ze 3 minuten aan in olijfolie op een middelhoog vuur.
- Voeg de bouillon en de Parmezaanse kaas toe, breng aan de kook en laat sudderen tot alles zacht is.
- Mix de soep met een staafmixer. Voeg dan de room toe en breng op smaak met zout en peper. Mix er tot slot nog 50 g boter onder.
- Leg voor de tartaar een doosje Honingtomaten (aan de takjes) in een ovenschaal en besprenkel ze met olijfolie. Leg er takjes tijm, basilicumblaadjes en plakjes look bij en zet ze voor 1 uur in een voorverwarmde oven van 150 °C.
- Snijd de geroosterde tomaatjes, de rauwe Honingtomaten en de olijven in kleine stukjes en kruid ze met peper, zout en oregano.
- Schep de tomatentartaar in een dresseerring in het midden van een diep bord en druk goed aan.
- Ontvorm de mozzarella en leg die op de tartaar.
- Schenk de warme soep voorzichtig in het bord (of doe dit aan tafel).
- Werk af met kleine basilicumblaadjes en basilicumolie.
Tarte tatin van Looye Honingtomaten met crème van burrata en pistachepesto van Cookalotbycharlot
Achter Cookalotbycharlot zit de Vlaamse Charlotte. Zij deelt maar al te graag haar passie voor koken en bakken met haar volgers. Zin in een creatief en toch toegankelijk receptje? Dan ben je bij Charlotte aan het juiste adres!
Ingrediënten voor 4 taartjes:
- 360 g (2 doosjes) Looye Honingtomaten
- 1 rol bladerdeeg
- 1 ui
- 2 teentjes look
- 2 el honing
- 2 el balsamicoazijn
- 1 bol burrata
- 100 g pistachenoten
- Enkele takjes verse tijm
- 30 g verse basilicum
- 50 g Parmezaanse kaas (+ extra voor de afwerking)
- 1 citroen
- Peper en zout
- Olijfolie
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Snijd de Honingtomaten middendoor. Hou nog enkele tomaatjes opzij voor de afwerking. Pel en snipper de ui en plet een teentje look. Stoof de look en ui aan in een beetje olijfolie. Voeg de tomaten toe en kruid met peper, zout, verse tijm, 2 el balsamicoazijn en 2 el honing.
- Stoof dit tot de tomaatjes openspringen en zacht worden.
- Neem een bakplaat met bakpapier, leg de tomaatjes in 4 gelijke hoopjes en doe er nog wat extra tijm over.
- Steek 4 ronde vormen uit het bladerdeeg en leg ze over de tomaten. Duw wat aan langs de randjes.
- Bak gedurende 25 à 30 minuten in de voorverwarmde oven.
- Blend ondertussen de burrata met peper, zout en olijfolie. Indien het te korrelig blijft van textuur, voeg je een klein beetje van het vocht toe. Blijf blenden tot een zachte crème.
- Mix alle ingrediënten voor de pistachepesto: 30 g basilicum, 50 g Parmezaanse kaas, 1 teentje look, 100 g pistachenoten, 1 el citroensap en peper/zout. Laat dit even blenden en voeg olijfolie toe tot de gewenste consistentie. Voor dit gerecht hou ik de pesto iets 'dikker' dus ik voegde hier slecht enkele eetlepels aan toe.
- Serveer de tarte tatins met een quenelletje van de burratacrème en wat verse pistachepesto. Werk af met enkele verse Honingtomaten en wat geraspte Parmezaanse kaas.
Rijk vispannetje met Looye Honingtomaten van The Messy Chef Jelle
Wie het Vlaamse kooklandschap een béétje volgt, hoorde ongetwijfeld al van The Messy Chef. Op themessychef.be deelt Jelle zijn allerlekkerste recepten. Scrol maar eens door zijn foto's… Je zal er onmogelijk aan kunnen weerstaan!
Ingrediënten voor 4 personen:
- 360 g (2 doosjes) Looye Honingtomaten
- 700 g pommes duchesse (lichtjes ontdooid)
- 2 stengels selder
- 1 ui
- 1 teen look
- 2 grote moten zalm
- 450 g scampi (zonder vel)
- 200 g garnaaltjes
- 2 el bloem
- 1 el tomatenpuree
- Glas witte wijn
- Snufje cayennepeper
- Sap ½ citroen
- 150 ml melk
- 200 ml volle room
- 100 g gruyèrekaas
- ½ bosje peterselie
Bereiding:
- Leg de vis, scampi en garnalen in een ovenschaal. Hou nog een beetje garnalen over.
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Snijd de selder, ui en look fijn. Fruit in een pan met boter en voeg bloem toe. Roer goed. Voeg tomatenpuree toe en blus met witte wijn.
- Voeg de room en melk toe en laat al roerend even inkoken. Kruid af met peper, zout en cayennepeper.
- Giet je sausje over de vis, werk af met gruyère, de pommes duchesse en tomaatjes en zet 15 à 20 minuten in de oven. Zet op het einde nog 2 minuten onder de grill.
- Werk af met extra garnalen en peterselie.
Spicy kerstcake met Looye Joyn tomaten van Roeckiesworld
Roeckiesworld is het alterego van Bart De Roeck. Hij houdt naar eigen zeggen het meest van simpele recepten. Zijn recepten zijn makkelijk en snel, maar bovenal vol smaak en kleur.
Ingrediënten voor 8 personen:
- 220 g zelfrijzende bloem
- 100 g kristalsuiker
- 100 g kandijsuiker
- 200 g (een half bakje) Looye Joyn tomaten
- 200 g zachte boter
- 3 eitjes
- snufje zout
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel nootmuskaat
- 1 theelepel gemalen gember
- 1 theelepel kardemom
- Handjevol gedroogde vruchten (zoals een mix van stukjes abrikozen, pruimen en geweekte rozijnen)
Bereiding:
- Verwarm de oven voor tot 180 °C.
- Mix eerst de boter met de kristal- en kandijsuiker.
- Voeg één voor één de eitjes toe.
- Zeef er 220 g zelfrijzende bloem over en voeg het zout, het bakpoeder en alle kruiden toe.
- Schep even goed door met een spatel.
- Snij nu je tomaten in kwartjes en pureer ze in de blender.
- Voeg het tomatenmengsel toe aan je beslag samen met de rozijnen en stukjes gedroogd fruit en schep alles een laatste keer goed door met de spatel.
- Vet je bakvorm in (ik koos voor een tulband) en kieper het deeg erin.
- Bak voor 40 minuten of tot je cakeprikker er droog uitkomt.
Ook zin in een eindejaar vol heerlijke kersttomaten? Neem een kijkje op looye.com