Meest recente artikelen

Suiker vervangen? Zo doe je dat

Zoet zonder suiker

Suiker vervangen? Zo doe je dat Artikel

Desserts zonder suiker zijn een pak gezonder. Weten hoe je suiker kan vervangen zonder je zoete zonde te moeten missen? Lees vooral verder!

Suiker is lekker – verslavend lekker zelfs – maar dat is niet de enige reden dat je het gebruikt in gebak en het ook echt moet vervangen als je het wil weglaten. Dat je op zoek moet naar een alternatief, komt omdat suiker nog andere belangrijke functies heeft.

Suiker…

  • maakt koekjes krokant en knapperig
  • houdt een cake smeuïg en zacht.
  • zorgt voor een mooi goudgeel of -bruin kleurtje bij cakes en koekjes.
  • maakt meringues extra stevig.

Suiker vervangen door…

Suikers zijn suikers. Ook in 'natuurlijke' zoet­middelen zoals honing, agave­siroop of fruit zitten suikers. Je kunt dus niet zeggen dat je suikervrij bakt, daarom hanteren we de term suikerarm. We proberen de gewone geraffineerde kristalsuiker te vervangen door een alternatief zoetmiddel. Dat gaat echter niet altijd één op één. Je zult de hoeveelheden dus steeds moeten aanpassen. Wij maakten een handig overzicht van de alternatieven die we in deze recepten gebruiken.

100 g suiker =

  • 100 g Zusto
  • 140 g erythritol
  • 100 g Pure Via (stevia)
  • 50 g Canderel Sugarly (kristalkorrel)
  • 10 g Canderel Poeder
  • 100 g kokosbloesem­suiker

Bekende suikervervangers op een rij

  • Zusto is erg gemakkelijk in gebruik. Je vervangt de hoeveelheid kristalsuiker door dezelfde hoeveelheid Zusto: één op één dus. Zusto wordt gemaakt van de vezels van maïs en cichorei, waaraan een kleine dosis sucralose wordt toegevoegd. Het is een zoetstof zonder vreemde nasmaak met een goed bakresultaat. Let wel op voor klontertjes in je beslag.
  • Stevia was een tiental jaar geleden een van de eerste suikervervangers. De blaadjes van de plant werden in Zuid-Amerika al jaren gebruikt om gerechten te 'zoeten'. Pure Via gebruikt een extract van die plantjes. Het is 100% natuurlijk, bevat geen calorieën en de verhouding is één op één. Nadeel: de ietwat bittere nasmaak.
  • Erythritol is een natuurlijke zoetstof die onder andere voorkomt in fruit en gefermenteerde producten. Het geeft dezelfde zoete smaak als suiker en is vrijwel caloriearm. Hierdoor is het een uitstekende suikervervanger voor diabetici. De witte korreltjes voelen aan als gewone suiker, maar zijn minder zoet. Je moet er dus iets meer van gebruiken.
  • Kokosbloesemsuiker is een 100% natuurlijke, ongeraffineerde suiker, gewonnen uit de nectar van de kokosbloesem. De nectar wordt ingekookt en nadien vermalen tot fijne korreltjes. Het heeft een lage glycemische index en is dus geschikt voor diabetici. De smaak is die van lichte karamel.
  • Canderel Sugarly Kristal­korrel heeft een zoete smaak én kristaltextuur, maar dan zonder de calorieën. Het verliest zijn zoetkracht niet bij temperaturen boven 200°C, waardoor je ermee kunt koken en bakken. Het bestaat ook in poedervorm. Let dan wel op de verhouding en deel de hoeveelheid suiker in het recept door 10.
  • De meeste suikervervangers zijn verkrijgbaar in de supermarkt of bij de natuurwinkel.

suiker vervangen

Kan fruit suiker vervangen?

Fruit gebruiken als suikervervanger is een beetje ingewikkelder dan je zou denken. Je kunt geraffineerde suiker vervangen door fruit dat veel suiker bevat, denk maar appel of banaan. Het verschil met suiker is dat fruit vezels bevat, waardoor de opname van suiker vertraagd wordt en je minder te maken krijgt met pieken in je bloedsuikerspiegel. Maar: fruitsuikers blijven suikers. Uiteraard is gebak dat gezoet wordt met fruit in plaats van met geraffineerde suiker wel een gezondere keuze.

Extra tip

Vaak wordt in gebak té veel suiker gebruikt. Verminder eens de hoeveelheid suiker met een derde of de helft, je gebak zal minder zoet zijn, maar daarom niet minder lekker.

Deze recepten zijn zoet, maar gezonder…

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen