Zalig zoet zonder suiker: deze recepten zijn een pak gezonder
Zoet voor iedereen!
Desserts zonder suiker? Ja hoor, dat kan! Deze koekjes, cakes en taarten smaken héérlijk, maar zijn een pak gezonder. Die wil jij vast ook eens proberen...
Meer dan 'n zoetje
Suiker is lekker – verslavend lekker zelfs – maar dat is niet de enige reden dat je het gebruikt in gebak. Dat je op zoek moet gaan naar een alternatief ingrediënt, komt doordat suiker nog andere belangrijke functies heeft.
- Suiker maakt koekjes krokant en knapperig.
- Suiker maakt een cake smeuïg en zacht.
- Suiker zorgt voor een mooi goudgeel of -bruin kleurtje bij cakes en koekjes.
- Suiker maakt meringues extra stevig.
Mag het iets anders zijn?
Suikers zijn suikers. Ook in 'natuurlijke' zoetmiddelen zoals honing, agavesiroop of fruit zitten suikers. Je kunt dus niet zeggen dat je suikervrij bakt, daarom hanteren we de term suikerarm. We proberen de gewone geraffineerde kristalsuiker te vervangen door een alternatief zoetmiddel. Dat gaat echter niet altijd één op één. Je zult de hoeveelheden dus steeds moeten aanpassen. Wij maakten een handig overzicht van de alternatieven die we in deze recepten gebruiken.
- 100 g suiker = 100 g Zusto
- 100 g suiker = 100 g Pure Via (stevia)
- 100 g suiker = 140 g erythritol
- 100 g suiker = 50 g Canderel Sugarly (kristalkorrel)
- 100 g suiker = 10 g Canderel Poeder
- 100 g suiker = 100 g kokosbloesemsuiker
Bekende suikervervangers op een rij
Zusto is een populaire suikervervanger die erg gemakkelijk is in gebruik. Je vervangt de hoeveelheid kristalsuiker door dezelfde hoeveelheid Zusto: één op één dus. Zusto wordt gemaakt van de vezels van maïs en cichorei, waaraan een kleine dosis sucralose wordt toegevoegd. Het is een zoetstof zonder wrange of vreemde nasmaak die een goed bakresultaat geeft. Let tijdens het maken van het beslag wel op voor klontertjes.
Stevia was een van de eerste suikervervangers die een tiental jaar geleden op de markt kwam. De blaadjes van de steviaplant werden in Zuid-Amerika al jaren gebruikt om gerechten te 'zoeten'. Pure Via gebruikt een extract van die plantjes om een alternatief voor suiker van te maken. Het is 100% natuurlijk, bevat geen calorieën en je kunt de verhouding één op één aanhouden. Het nadeel is de ietwat bittere nasmaak.
Erythritol is een natuurlijke zoetstof die onder andere voorkomt in fruit en gefermenteerde producten. Het geeft dezelfde zoete smaak als normale suiker en is vrijwel caloriearm. Hierdoor is het een uitstekende suikervervanger en uiterst geschikt voor diabetici. De witte korreltjes voelen aan als gewone suiker, maar zijn minder zoet. Daardoor moet je er dus iets meer van gebruiken.
Kokosbloesemsuiker is een 100% natuurlijke, ongeraffineerde suiker, die gewonnen wordt uit de nectar van de kokosbloesem. De nectar wordt ingekookt en nadien vermalen tot fijne korreltjes. Het heeft een lage glycemische index en is dus geschikt voor diabetici. De smaak is die van lichte karamel.
Canderel Sugarly Kristalkorrel heeft een zoete smaak én kristaltextuur, maar dan zonder de calorieën. Het verliest zijn zoetkracht niet bij temperaturen boven 200°C, waardoor je ermee kunt koken en bakken. Het bestaat ook in poedervorm, maar let dan wel op de verhouding en deel de hoeveelheid suiker in het recept door 10.
De meeste suikervervangers zijn verkrijgbaar in de supermarkt of bij de natuurwinkel.
En wat met fruit?
Fruit gebruiken als suikervervanger is een beetje ingewikkelder dan je zou denken. Je kunt geraffineerde suiker vervangen door fruit dat veel suiker bevat, denk maar appel of banaan. Het verschil met suiker is dat fruit vezels bevat, waardoor de opname van suiker vertraagd wordt en je minder te maken krijgt met pieken in je bloedsuikerspiegel. Maar: fruitsuikers blijven suikers. Uiteraard is gebak dat gezoet wordt met fruit in plaats van met geraffineerde suiker wel een gezondere keuze.
Zoete recepten zonder suiker voor iedereen
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!