Meest recente artikelen

Bone broth: waarom is het zo gezond en hoe maak je het zelf?

De gezonde bottenbouillon

Bone broth: waarom is het zo gezond en hoe maak je het zelf? Artikel

Bone broth, een simpel receptje uit oma’s keuken, is vandaag het trendy wondermiddel voor je gezondheid. Waarom het zo gezond is en hoe je deze bottenbouillon zelf kunt klaarmaken, lees je hier.

Bone broth is plots weer helemaal terug. Influencers en sterren hebben immers de gezondheidsvoordelen (her)ontdekt van oma's zelfgetrokken bottenbouillon. Je kunt de trendy bouillon dan ook overal kopen. Of doe zoals grootmoeder en maak hem gewoon zelf!

Bottenbouillon maken is een eeuwenoud gebruik, over de hele wereld. Het is dus niet alleen bij ons een receptje uit de oude doos. Het wordt vaak als basis van soep gebruikt. Of in stoofpotjes, sauzen en andere bereidingen die om een goede bouillon vragen. Sommigen vinden het zelfs de ideale start van de dag.

Waarom is bone broth gezond?

De naam verraadt het al: de bouillon wordt getrokken van botten van rund, varken en/of gevogelte. Door ze langzaam te garen, geven ze al hun voedingsstoffen af. Zo krijg je een gezonde, licht verteerbare bouillon die rijk is aan vitaminen en mineralen. Zo zitten er bijvoorbeeld veel omega 3 en 6 vetzuren in, maar ook calcium, fosfor, magnesium, ijzer.

De gelatine en het collageen uit de botten zijn goed voor onder meer je darmen en je huid. Alle gezonde stofjes samen zouden je immuunsysteem kunnen boosten. Denk aan oma's goede raad om kippenbouillon te drinken als je ziek of verkouden bent.

Wat heb je nodig?

Er gaan echter niet alleen botten in. Het aftreksel wordt op smaak gebracht met soepgroenten en kruiden. Je kunt een mix van verschillende botten gebruiken. Mergpijpjes en schenkel zijn perfect omdat ze veel beenmerg bevatten. Botten met nog wat vlees aan geven meer smaak aan je bouillon. Botten met veel bindweefsel bevatten veel collageen. Dit maakt de bouillon rijker en steviger. Dit zijn botten van de nek of knokkels, denk aan de kippennek of varkenspoten, rundstong en ossenstaart.

Maar je kunt van alle botten bone broth maken, zelfs van visgraten en -koppen. Vul beenderen van rund en varken aan met kippenkarkassen of botjes van lam.

Moet je de botten eerst bakken?

Bone broth maken vergt wel wat tijd. Vooral het laten sudderen duurt lang, minstens twaalf uur. Je kunt de vuurvaste pot ook in de oven zetten of een slowcooker gebruiken. Heb je weinig tijd voor de voorbereiding, dan kun je het aanbakken van de botten overslaan en alles meteen onder water zetten.

Maar het bakken maakt je bouillon wel lekkerder én mooi gekleurd. Bak de botten waar nog wat vlees aan zit met wat soepgroenten bruin in een pan of in de oven.

Zo maak je bone broth

Tip: maak een voldoende grote hoeveelheid. De bouillon is lang houdbaar, van een week in de koelkast tot 6 maanden in de diepvries.

Nodig (voor ±2 liter)

  • 2 kg botten
  • 2 uien
  • 3 wortels
  • 3 stengels bleekselderij
  • 4 blaadjes laurier
  • 1 bol knoflook
  • 20 ml appelazijn
  • 2 kl zwarte peper (korrels)
  • zout (naar smaak)

Bereiding

  1. Snij de groenten in grove stukken en de bol knoflook doormidden in de breedte. Bak de botten aan in een pan samen met de ui en wortelen of zet ze een halfuurtje samen in een oven van 220°C.
  2. Eens bruingebakken doe je alles in een grote kookpot, samen met de bleekselderij, laurier en peperkorrels. Zet alles goed onder in koud water met een scheut appelazijn.
  3. Zet het deksel op de pot en breng aan de kook op een laag vuur, voor minstens 12 uur. Schuim regelmatig af voor een heldere bouillon. Check ook nu en dan of alle botten nog onder staan in de vloeistof.
  4. Na 12 uur zijn de botten grotendeels afgebroken. Doe de bottenbouillon door een zeef en laat hem vervolgens afkoelen. Kruid naar smaak bij. De botten en groenten gooi je weg.

Wanneer is de bone broth klaar?

Door het lange koken, geven de botten al hun voedingsstoffen vrij. Na een halve dag op een laag vuurtje, kun je beginnen proeven. Als het grootste deel van de botten opgelost is én de smaak zit goed, is je bouillon klaar. Drink 'm zo als gezonde snack of gebruik hem in een van onze recepten met bouillon.

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

 

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen