IJsjes: één bolletje of twee?
Dacht je dat ijsjes alleen maar caloriebommen zijn? Mis! Met ijs kun je alle kanten op. Probeer ook eens een sorbet, een parfait, een granité... maar let er wel op dat je alles goed bewaart. Om je hierbij te helpen, zetten we de belangrijkste puntjes even op een rijtje.
- De belangrijkste regel: vries een ontdooid product nooit opnieuw in! Ook als het ijs gedeeltelijk is gesmolten, kun je het beter niet opnieuw invriezen. Er ontstaan dan grote ijskristallen.
- Sluit de verpakking goed af, anders droogt het ijs uit en wordt het taai.
- Een doorsnee diepvriezer staat afgesteld op -18° C. Dat is veel te koud om ijs te bewaren. Als je een diepvriezer hebt waarin je verschillende temperaturen kunt instellen, bewaar het ijs dan bij -9 à -10° C.
- Zorg ervoor dat je het ijs schept met een schone lepel of schepper. Spoel deze regelmatig af onder stromend water, zo niet creëer je een ideale verblijfplaats voor bacteriën. Ook bij het mixen van milkshake is het aan te raden de mixerstaaf regelmatig af te spoelen.
Sterren lezen
Hoe lang je ijs kunt bewaren in de diepvriezer, is afhankelijk van hoe koud die kan worden. Dat staat aangegeven met sterretjes:
* Staat voor een vriestemperatuur van -6° C. Deze temperatuur is geschikt voor het bereiden van waterijsjes en het bewaren van ijs tot maximaal één dag.
** Staat voor een vriestemperatuur van -12° C. Deze temperatuur is geschikt voor het bereiden van ijs dat daarna maximaal een week kan worden bewaard.
*** of meer: Staat voor een vriestemperatuur van -18° C. Deze temperatuur is geschikt voor het bereiden van consumptieijs dat daarna maximaal een maand kan worden bewaard.
Er zijn heel wat ijsmachines op de markt. Het nadeel is dat het gemaakte ijs meteen moet opgegeten worden omdat het anders hard wordt – maar voor ons is dat alvast geen probleem!
>> Op zoek naar recepten voor ijs en sorbet? Klik hier voor meer dan 40 recepten!