Op de koffiekaart in Italia
Opgepast wanneer je in Italië een caffè besteld! Dan krijg je immers een espresso die je in enkele seconden opdrinkt. In de laars staat immers niet de gezelligheid van een kop koffie centraal, maar de smaaksensatie. En smaaksensatie's? Die zijn er in overvloed!
Espresso
Een espresso heeft een sterke smaak met een rijke bronskleurige schuimlaag die de Italianen 'crema' noemen. Deze sterke koffie wordt geserveerd in een klein kopje en is de basis van bijna alle Italiaanse koffie's.
Recepttip: Notencake met koffieroom
Doppio
Doppio betekent dubbel. Dit is – zoals de naam het zegt – een dubbele espresso.
Ristretto
Deze koffie is straffer dan een espresso. Hij wordt immers met minder water gemaakt en is dus meer rgeconcentreerd.
Macchiato
Macchiato betekent gevlekt. Er wordt melk toegevoegd aan de espresso. Niet veel, slechts een paar scheutjes.
Latte macchiato
De omgekeeerde wereld. Dit is gestoomde melk waar een beetje espresso is aan toegevoegd.
Recepttip: Latte macchiato met sinaasappellikeur.
Lungo
Deze koffie is het omgekeerde van een ristretto. Deze espresso wordt met meer water bereid en lijkt dus het meest op wat wij krijgen wanneer wij een gewone koffie zouden bestellen. Je vindt hem ook onder caffe Americano op de kaart.
Cappuccino
Een cappuccino is een espresso met opgeklopte en gestoomde melk. Het grootste deel van de koffie is melk. De melk wordt vergroot in volume door het opschuimen met stoom. In Italië bestel je nooit een cappuccino na de middag.
Caffe latte
Wie niet zo'n koffieliefhebber is, bestelt het best een caffe latte. Deze koffie wordt met nog meer melk gemaakt dan een cappuccino, maar komt wel zonder schuimlaagje. Dit is ook een topper bij het ontbijt van de Italianen.
Corretto
Dit is een espresso met een scheutje drank erbij. De koffie wordt 'gecorrigeerd' met grappa, cognac of Sambuca.