Hoeveel ml is één eetlepel? Maten en gewichten in de keuken
Een handig overzicht
Maten en gewichten zijn soms een mysterie. Want hoeveel gram is een eetlepel? En hoe diep is een soepbord exact? En soms kan het ook handig zijn om te weten hoeveel een snuifje nu net is. Print deze tabellen, plak ze in je keukenkast en je weet altijd wat er bedoeld wordt!
Bij het volgen van sommige recepten kun je een beetje freewheelen, maar andere recepten (denk aan patisserie) vergen wat meer precisie. Als een recept de volgende maten en gewichten vermeldt, weet je vanaf nu precies wat er bedoeld wordt! Handig, toch? We goten de gegevens ook nog eens in een tabel die je kunt afdrukken zodat je 'm altijd bij de hand hebt.
Maten en gewichten: omrekenen maar!
Deze lijst in een mooie tabel om te printen, vind je hier.
1 koffielepel (kl) = 5 ml of 3 à 15 gram
1 dessertlepel = 10 ml
1 eetlepel (el) = 15 ml of 8 à 30 gram
1 waterglas = 250 ml
1 wijnglas = 125 à 135 ml
1 sherryglas = 80 ml
1 likeurglas = 25 ml
1 borrelglas = 2 el of 20 ml
1 kopje = 125 à 250 ml
1 diep bord = 250 à 350 ml
1 soepkop = 250 ml
1 snuifje = datgene wat je tussen duim en wijsvinger krijgt
1 mespunt = 3 à 4 snuifjes
Meten is weten!
Huh, 3 tot 15 gram voor een koffielepel, wat is het nu? Wel, dat grote verschil kan verklaard worden door het soortelijk gewicht van verschillende ingrediënten. Een koffielepel of een kopje is een volumemaat. Vul een kopje tot de rand met water, met olie of met suiker, het zal telkens een ander gewicht hebben. Bij Libelle Lekker werken we daarom in onze recepten zo veel mogelijk met het exacte gewicht, tenzij het niet echt uitmaakt voor het resultaat.
Ben je helemaal into bakken? Lees dan zeker ook deze artikels
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!