Meest recente artikelen

5 redenen om voor Bio te kiezen!

Bio

5 redenen om voor Bio te kiezen! Artikel

Biologische voeding is lekker, gezond en duurzaam. Ben jij al overtuigd?

Fruit pur sang

Bioproducten worden gekweekt in grond die niet met kunstmest maar met organische mest bewerkt wordt. Ook chemische onkruid- en ongedierteverdelgers zijn bij de bioteelt verboden. De groenten en het fruit zijn daardoor veel zuiverder. Ook bij de verwerking worden bij biologische fruitsappen bijvoorbeeld geen bewaarmiddelen of synthetische smaakversterkers toegevoegd. Daardoor zijn de producten veel natuurlijker, en ook voller van smaak.

Uit smaaktesten en –wedstrijden van de Nederlandse Consumentenbond bleek al dat biologische ham en kipfilets het lekkerste bevonden werden. Ook biologische geitekaas zou lekkerder zijn dan zijn niet-biologische tegenhanger.

Dat deze producten in de smaak vallen bij consumenten merkt ook Delhaize. De supermarkt biedt al 25 jaar bioproducten aan, en stelt vast dat deze markt blijft groeien. De verkoop van bioproducten steeg begin 2013 met 9%. Ondanks de economische crisis kende vooral de verkoop biologische vis, vlees, eieren, wijnen en vegetarische producten een opmars.

Goed voor lijf en leden

We moeten het toegeven: onderzoekers zijn er nog steeds niet helemaal uit of bio nu al dan niet beter voor je lichaam is. In sommige onderzoeken scoort bio beter, terwijl andere onderzoeken dat dan weer tegenspreken. Er is echter toch een positieve tendens richting pro-bio. Zo blijkt biologische melk bijvoorbeeld meer onverzadigde vetzuren dan gewone melk te bevatten. Deze zuren verlagen het cholesterolgehalte in het bloed waardoor de kans op hart- en vaatziekten verkleint.

Ook in de veeteelt maakt biologisch wel degelijk een verschil. De dieren zijn erg gezond omdat ze de ruimte en de tijd krijgen om zich tot volwassen dieren te ontwikkelen. Daardoor is het vlees kwaliteitsvoller en bevat het hoge voedingswaarden

Aardig voor de aarde

Waneer een boer jaar na jaar dezelfde gewassen op hetzelfde veld teelt, raakt de grond uitgeput. Die gewassen trekken namelijk alle vereiste mineralen uit de grond tot ze opgebruikt zijn. Om dit tegen te gaan gebruiken de bioboeren het principe van vruchtwisseling. Door regelmatig andere gewassen te planten en de grond af en toe een rustperiode te gunnen blijft de grond rijk en vruchtbaar.

Al die inspanningen en natuurlijke keuzes resulteren uiteindelijk in een bodem vol humus, nuttige bacteriën, goedaardige schimmels en regenwormen. Een levende bodem maakt het de plant makkelijker om voedingsstoffen en water op te nemen.

La vache qui rit

Ook niet onbelangrijk: het welzijn van de dieren. Op de biologische boerderij mogen varkens naar hartenlust in de modder wroeten en kunnen groepsdieren zoals schapen in kudde grazen. De koeien kunnen vrij naar buiten en krijgen de tijd om op te groeien zonder groeihormonen.

Dieren krijgen dus de tijd om zich gezond te ontwikkelen. Ze hoeven niet tot het uiterste te gaan. Daardoor doen er zich ook weinig ziektes voor. Antibiotica wordt dus enkel gebruikt in de hoogste nood. Op die manier krijgen consumenten ook minder schadelijke stoffen binnen.

Duurzame landbouw

De manier waarop we aan landbouw doen beïnvloedt de natuur, het milieu en het klimaat en dit wereldwijd. Het bepaalt ook hoe de werk- en leefomstandigheden van boeren hier en in het zuiden eruit zien. Onze landbouwmethodes bepalen dus onze toekomst én die van toekomstige generaties

Biologische landbouw draagt milieubehoud hoog in het vaandel. Dit vertaalt zich onder andere in het gebruik van de natuurlijke kringloop: een biologische veeboer teelt voer voor zijn vee en het vee produceert dierlijk mest, waarmee de boer zijn akkers verrijkt. Een biologische groenteboer teelt gewassen en composteert het natuurlijk materiaal dat overblijft, om het nadien als compost uit te strooien.

Het gevolg van die lokale productie en recyclage: minder CO2-uitstoot omdat er geen soja uit Brazilië hoeft te worden aangevoerd om de dieren hier te voederen. Minder afval, want restproducten worden zo veel mogelijk elders gebruikt.

Bioshopping

Wie zijn boodschappenlijstje met enkele bioproducten wil aanvullen kan alvast terecht bij Delhaize. Deze supermarkt biedt naast een ruim assortiment gewone voedingsproducten ook meer dan 600 bioproducten aan. Colruyt heeft zelfs een aparte winkelformule voor biofanaten. Zij kunnen terecht in 8 Bio-Planet filialen doorheen Vlaanderen. Het 9de filiaal opent binnenkort in Lier.

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen