Door deze plantaardige producten kun je vlees vervangen
Plantbased vleesvervangers
Ook als vegetariër wil je graag elke dag een lekkere en volwaardige maaltijd op tafel toveren. Geen grote fan van bereide vleesvervangers uit de winkel, of wil je graag eens iets anders? Deze plantaardige producten kunnen perfect je vlees vervangen.
5x makkelijk vlees vervangen
Tofu, tempeh, seitan, quorn of toch liever wat extra peulvruchten? Vijf plantaardige producten waarmee je makkelijk vlees kunt vervangen. Wil je er meteen mee aan de slag? Scrol dan door naar de recepten onderaan het artikel.
1 Tofu
Tofu (soms ook wel 'tahoe' genoemd) wordt vaak gebruikt om vlees te vervangen. Het wordt gemaakt van sojamelk en een plantaardig stremsel, waardoor de bereiding op die van kaas lijkt. De vleesvervanger heeft een vrij neutrale smaak en kan daarom best op smaak worden gebracht met kruiden, groenten of marinades.
Er is een verschil tussen stevige (firm) en zijde (silken) tofu. Als er niets op de verpakking staat, gaat het normaal gezien over stevige tofu. Deze is geschikt om te bakken, grillen en marineren. Zijdetofu is ideaal voor romige sauzen.
Je kan tofu best eerst even laten uitlekken. Zo krijgt hij een stevigere textuur, zal hij makkelijker marinades opnemen en beter bakken. Dit doe je door de tofu in enkele vellen keukenpapier of een theedoek te wikkelen. Vervolgens leg je er een dik boek op. Draai de tofu na een half uurtje om en herhaal het proces. Je kan tofu nog steviger maken door hem in te vriezen. Daarna kan je hem best ook nog even laten uitlekken. Hier lees je hoe je tofu lekker kunt klaarmaken.
2 Tempeh
Tempeh is een licht verteerbaar product dat gemaakt wordt van gefermenteerde sojabonen. Het is een uitstekende vleesvervanger. Tempeh is namelijk rijk aan ijzer, calcium en vezels en bestaat voor 40% uit eiwitten . Bovendien bevat het veel gezonde, onverzadigde vetzuren en geen cholesterol.
Tempeh wordt meestal verkocht als worst of koek en heeft een neutrale smaak. Daarom kan je het product best eerst marineren. Daarna kan je het rauw eten, stomen, bakken, grillen of frituren. Soms wordt tempeh ook gerookt verkocht. Die rooktempeh heeft al veel smaak (hij smaakt een beetje naar salami) en hoef je dus niet meer te marineren.
3 Seitan
Seitan is vrij vlezig van textuur en daarom vaak geliefd bij beginnende vegetariërs. Het wordt gemaakt van tarwe- of speltgluten. Geen aanrader voor mensen met een glutenallergie, dus. Je kan seitan zien als de 'steak' onder de vleesvervangers. Er is immers een groot kwaliteitsverschil.
Goede seitan moet mals van textuur zijn. Daarom koop je het best in een bio- of natuurwinkel. Daar vind je seitan in filetvorm, kleine blokjes of grotere, gebraadachtige blokken. Je kan seitan bakken, grillen of hem verwerken in stoofschotels en ragouts.
4 Quorn: niet voor elke dag
Quorn wordt gemaakt op basis van een schimmel. Het bevat echter te weinig ijzer om een volwaardige vleesvervanger te zijn. Je kan het natuurlijk wel af en toe eten.
5 Ook peulvruchten kunnen vlees vervangen
Peulvruchten zoals bonen, kapucijners, kikkererwten, soja en linzen zijn prima vleesvervangers. Ze bevatten namelijk ijzer, eiwitten en B-vitamines, net als vlees. Er zijn gedroogde peulvruchten maar je vindt ze ook in blik. Maar bovenal zijn ze superlekker en kan je er veel mee variëren. Ontdek hier de vele soorten peulvruchten om je vlees mee te vervangen..
Vlees vervangen? Probeer deze recepten
Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet. Liever meteen een volledig veggie weekmenu? Hier vind je elke week nieuwe inspiratie.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!