Chocolade gezond? Of juist niet?
Feit of fabel
Chocolade is zalig, maar hoe gezond – of ongezond – is het nu eigenlijk?
Het verschil tussen gezond en ongezond zit hem in het cacao- en suikergehalte. Hoe minder suiker, hoe beter. Je kan ook voor chocolade met alternatieve zoetstoffen, zoals stevia, kiezen.
Bittere chocolade met een cacaogehalte van minstens 70% is goed voor je hersenen, hart en bloedsomloop, doordat het rijk is aan mineralen, flavonoïden en fenylethylamine. Dat laatste is een lichaamseigen 'blijmaker' die ervoor zorgt dat er in de hersenen endorfines vrijkomen.
Andere troeven van cacaorijke chocolade:
- Vermindert de slechte cholesterol en vermeerdert de goede cholesterol waardoor het risico op cardiovasculaire ziektes mogelijk daalt.
- Verbetert de insulinegevoeligheid, waardoor je insulineresistentie of pre-diabetes mogelijk kunt uitstellen.
- Zin in zoet? Eet een klein stukje chocolade twintig minuten voor of na de maaltijd en je goesting in zoet zou gestaag dalen, omdat er hormonen vrijkomen die je een verzadigd gevoel geven.
Dus: cacao is gezond, maar suiker is dat niet. Kies daarom voor chocolade met met een hoog cacaogehalte en eet er niet te veel van.