Aardappelgratin met spek
bereiding
-
1
Verwarm de oven voor op 180°C.
-
2
Bak 300 g spekreepjes. Breng 1 l melk aan de kook met 2 takjes tijm, 1 teentje knoflook, 1/2 tl nootmuskaat, peper en zout. Laat 4 minuten koken.
-
3
Schenk door een zeef over 750 g aardappelschijfjes. Vul aan met water tot de aardappels onder staan en laat 8 minuten inkoken. Giet af (bewaar de melk).
-
4
Wrijf een ovenschaal in met 1 doorgesneden teentje knoflook, en dan met boter. Verdeel er de helft van de aardappelen over.
-
5
Vermeng 15 cl room met 3 el mosterd, peper en nootmuskaat. Schenk over de aardappelen. Bestrooi met gemalen kaas en 3/4 van het spek. Bedek met de rest van de aardappelen.
-
6
Schenk er de knoflookmelk bij tot alles 3/4 onderstaat. Verdeel er de rest van het spek over en bestrooi weer met kaas. Zet 30 minuten in de voorverwarmde oven.
Voorbereiding