Gratin Dauphinois met 3 kazen
bereiding
-
1
Verwarm de oven voor op 160°C.
Schil en snijd de niet gekookte aardappelen in schijfjes van 3 mm. Leg even opzij.
Reinig de prei en hak hem fijn.
-
2
Doe de prei in een braadpan en laat zachtjes aangaren in 20 g boter. Voeg de look, citroenschilfers en witte wijn toe. Laat dit geheel gedurende 1 min sudderen. Voeg daarna 40 cl room toe. Kruid af met peper en zout. Zet even opzij.
-
3
Boter 4 aparte ovenschoteltjes in. Vul ze met een laagje aardappelschijfjes, een laagje preibereiding, en tenslotte weer een laagje aardappelschijfjes. Als de ovenschoteltjes goed gevuld zijn, verdeelt u de resterende 20 cl room gelijkmatig over de 4 porties.
-
4
Dek elk schoteltje af met de geraspte kaas Gratin van Vache Bleue. Verwarm in de oven gedurende 1 uur. Controleer de gaartijd: doorprik de aardappelgratin even met de punt van een mes. Als het mes vlot doorheen de aardappelen gaat, is het gerecht klaar.
Versier met een takje peterselie.