Citroentaart met frambozenmeringue
bereiding
-
1
1. Meng in een kom de boter, bloem en suiker met je vingertoppen tot kruim.
2. Voeg het ei en het water toe en meng alles met de hand tot een samenhangend deeg. Kneed het niet.
3. Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg 30 minuten in de koelkast rusten.
-
2
1. Meng de rasp van 3 citroenen met het sap van 2 citroenen en breng dat aan de kook met de suiker en boter.
2. Zeef het vocht.
3. Roer de maïzena glad met het sap van de derde citroen en roer het papje door het warme vocht.
4. Klop de eieren los met de dooiers en roer ze door het warme citroenmengsel. Zet de pan terug op het vuur en verwarm alles al roerend tot de vla is gebonden.
5. Schenk de lemoncurd in een schone pot of kom en laat hem afkoelen.
-
3
1. Maak het deeg volgens de aanwijzingen van het basisrecept.
2. Rol het deeg uit op een licht met bloem bestoven werkvlak en bekleed er een flanvorm met losse bodem mee. Zet die in de diepvries.
3. Verwarm de oven voor op 175°C.
4. Bestrijk de bevroren deegbodem met losgeklopt ei en prik hem in met een vork. Vul de deegbodem met proppen aluminiumfolie of bakbonen en bak hem blind in circa 10 minuten tot hij licht goudgeel is.
5. Laat de taartbodem afkoelen.
6. Vu de afgekoelde taartbodem met lemoncurd.
7. Schakel de oven door naar 240°C.
8. Klop in een roestvrijstalen kom de eiwitten met het citroensap en 100 gram van de suiker tot stijve pieken.
9. Klop er nogmaals 100 gram suiker door.
10. Meng de frambozen met de rest van de suiker tot e frambozen uit elkaar vallen.
11. Spijt of smeer de meringue op de taartvulling en bak de taart in het midden van de oven, met de deur op een kiertje, circa 5 minuten of tot de meringue goudkleurig wordt.
12. Garneer de taart met verse frambozen en bestuif hem met poedersuiker.
korstdeeg: taartbodem basisrecept
lemoncurd
frambozenmeringue