Finse kardemomringen
bereiding
-
1
Giet 125 ml lauw water in een kom, voeg de gist en 1 koffielepel suiker toe, laat even staan tot het begint te schuimen. Meng in een andere kom de gecondenseerde melk met de eieren.
-
2
Meng het volkorenmeel met 250 g van de bloem, de kardemom, het zout en de rest van de suiker in een. Maak een kuiltje in het midden en schenk daarin het gistpapje en het eiermengsel. Kneed tot een samenhangend deeg. Voeg de boter en de rest van de bloem toe. Kneed 5 min. op een met bloem bestoven werkblad. Vorm er een bal van en leg die in een ingevette schaal. Dek af en laat op een warme plek 1,5 uur rijzen.
-
3
Kneed het deeg door, verdeel het in 6 stukken en rol die uit tot repen van 25 cm lang. Druk de uiteinden tegen elkaar en leg de ringen in een ovenschaal. Dek af met een vochtige doek en laat nog 45 minuten rijzen.
-
4
Verwarm de oven voorop 180°C. Meng de ingrediënten voor het glazuur en bestrijk hiermee de ringen. Bak ze ongeveer in 20 minuten goudbruin in de oven.