Bierbrood
bereiding
-
1
Los de gist op in 450 ml lauw water. Strooi er de bloem bij. Kneed goed door. Dek de kom af met plasticfolie en laat het voordeegje 24 uur op een warme plaats staan.
-
2
Doe het voordeegje in een grote mengkom. Roer er het lauwe bier door. Voeg 175 g bloem toe en meng (in de keukenrobot) 2 minuten, of tot het deeg mooi glad is.
-
3
Doe er de gist bij en meng nog eens 5 minuten. Voeg de rest van de bloem, 150 ml lauw water en het zout toe en kneed tot een stevig deeg.
-
4
Doe het deeg in een licht geoliede kom. Dek af met een vochtige doek. Laat het op een warme plaats staan, tot het in omvang verdubbeld is. Verdeel het in twee porties.
-
5
Vet een bakplaat in en bestuif ze met bloem. Leg de broden op de bakplaat, kerf de bovenkant in met een scherp mes en laat rijzen, tot het volume verdubbeld is.
-
6
Verwarm de oven voor op 210°C.
-
7
Vul een diep bakblik met kokendheet water. Zet het onderaan in de hete oven. Zet de broden in de oven boven het water. Bak 10 minuten.
-
8
Verlaag de oventemperatuur tot 200°C, neem het bakje met water weg. Laat nog 40 minuten bakken.