Stokbrood - basisrecept
bereiding
-
1
Los de gist en de suiker op in 300 ml lauwe water. Laat 10 minuten rusten. Zeef het meel en de bloem met het zout. Doe de helft in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden. Doe er het gistmengsel in en meng alles tot een homogeen deeg. Laat afgedekt met een vochtige doek 30 minuten rijzen op een warme plaats.
-
2
Voeg de rest van de bloem en het meel toe en kneed tot een soepel deeg. Laat opnieuw 1 uur afgedekt rijzen op een warme plaats.
-
3
Verdeel het deeg in twee langwerpige stokbroden. Dek af met een vochtige doek en laat nog 40 minuten rijzen op een warme plaats tot het deeg verdubbeld is in volume.
-
4
Verwarm de oven voor op 220°C. Zet een kommetje met water in de oven en bak de stokbroden 20 minuten in de oven.
-
5
Verlaag de oventemperatuur tot 180°C en bak nog 5 à 10 minuten verder tot ze goudbruin zijn. De broden moeten hol klinken als je ertegen tikt. Laat ze afkoelen op een rooster.