Dame blanche
bereiding
-
1
Breng voor het ijs de melk aan de kook met het opengesneden vanillestokje. Klop de eidooiers met de suiker tot een dikke, witte massa. Giet al kloppend de kokende melk op het eimengsel en blijf kloppen. Giet alles weer in de pan en laat al roerend op een zacht vuurtje indikken, maar niet meer koken. Haal van het vuur, verwijder het vanillestokje en roer de koude room door de crème. Laat afkoelen, eerst tot kamertemperatuur en daarna in de koelkast. Draai de crème tot ijs in de ijsmachine. Bewaar in de diepvrizer.
-
2
Klop de slagroom met de vanillesuiker goed stijf. Doe in een spuitzak en bewaar iin de koelkast.
-
3
Laat voor de saus de melk met de suiker opkoken tot een lichte siroop. Laat de chocolade smelten in de siroop. Roer goed om. Klop er wat vlokjes koude boter door zodat de saus mooi gaat blinken.
-
4
Schep het ijs in bakjes, overgiet met chocoladesaus en werk af met slagroom (of geef 'm er apart bij). Lekker met een koekje erbij.