Traag gegaard buikspek met frisse venkelsalade en pickles
bereiding
-
1
Verwarm de oven voor op 90°C. Snij het buikspek kruislings in aan de vetkant. Leg het in een ovenschaal en giet er de druivenpitolie bij. Gaar 5 uur in de oven. Laat goed uitlekken.
-
2
Bereid de ‘lak’. Meng de sesamolie met de sojasaus, de gembersiroop en het limoensap en warm even op. Smeer het spek in met de saus. Zet de oventemperatuur op 180°C en bak het stuk buikspek nog even tot het een mooie krokante korst krijgt.
-
3
Zet de temperatuur weer op 90°C en bestrijk nog enkele keren royaal met de ‘lak’. Haal het vlees uit de oven, snij in porties en bestrooi met de mosterdcress en de sesamzaadjes. Geef er nog wat lak apart bij.
-
4
Meng de tijm, de jeneverbessen, de kruidnagel, de pastis, het limoensap en de schil met de olijfolie tot een vinaigrette. Snij de venkel met een mandoline in flinterdunne plakjes en laat 15 minuten marineren in de vinaigrette zodat de venkel gaart en zacht wordt. Werk af met enkele plukjes dille en kruid met peper en zout.
-
5
Mix de pickles tot een gladde saus. Serveer het buikspek met de venkel en de pickles.