Nigiri-sushi
bereiding
-
1
Spoel de sushirijst onder stromend water, tot het water helder is. Breng de rijst met 450 ml water aan de kook in een kookpan op een hoog vuur, laat de rijst dan afgedekt 10 minuten garen op het laagste vuur. Verwijder het deksel niet tijdens deze gaartijd. Neem de kookpan vervolgens van het vuur en laat de rijst 3 tot 5 minuten opzwellen. Verhit de rijstazijn en roer het zout erdoorheen.
-
2
Doe de rijst in een kom, giet het azijnmengsel erbij en roer de rijst los. Laat de rijst afkoelen op kamertemperatuur.
-
3
Verdeel de sushirijst in 24 porties, bevochtig de handen met wat water en vorm van elke portie een balletje.
-
4
Verdeel de sushirijst in 24 porties, bevochtig de handen met wat water en vorm van elke portie een balletje.
-
5
Snij voor de zalm-nigiri de zalmfilet in 4 dunne sneden. Snij voor de tonijn-nigiri de tonijnfilet in 6 platte sneden. Leg ook de sushi-garnaalstaarten klaar.
-
6
Leg op de stukjes vis en de garnaalstaarten telkens een rijstballetje en duw lichtjes aan. Duw hierbij met de linkerduim tegen het rijstballetje, zodat het zijn vorm behoudt. Draai de nigiri-sushi om en duw hem eventueel met twee vingers nog wat in vorm.
-
7
Schik de klaargemaakte nigiri-sushi op een schotel en serveer ze met wasabi, ingelegde gember en sojasaus. Serveer er naar eigen wens groene thee bij.