Pasta met borlottibonen rauwe ham en pruimtomaten
bereiding
-
1
Laat de gedroogde borlottibonen 1 nacht weken in koud water. Kook de ze in water met 2 blaadjes laurier en zonder zout (anders worden ze taai) gedurende 35 à 45 minuten of tot ze beetgaar zijn. Giet af.
-
2
fijne blokjes. Doe het vet van de rauwe ham en snij het vet in reepjes. Pel de tomaten en snij ze in stukjes. Verhit een scheut olijfolie en stoof hierin de ui, knoflook en het vet van de ham. Voeg de gepelde tomaten, kruidnagel en kippenbouillon toe en laat 20 minuten zachtjes koken.
-
3
Voeg de pasta en gekookte borlottibonen toe en laat 10 minuten zachtjes koken.
-
4
Snij het overige vlees van de rauwe ham in fijne reepjes. Verhit 3 eetlepels olijfolie en voeg ½ koffielepel chilivlokken, rozemarijn, tijm en wat zout toe. Laat 2 minuut sudderen, zet van het vuur en voeg de salieblaadjes toe. Haal na 1 minuut de salie uit de olie.
-
5
Kruid de borlottibonen met pasta bij met peper en zout. Serveer met de plakjes rauwe ham, geraspte parmezaan, een gefrituurd salieblaadje en enkele druppels van de warme kruidenolie.