Gratin dauphinois: basisrecept
bereiding
-
1
Verwarm de oven voor op 160°C. Giet de melk en de room in een pannetje. Voeg ook je favoriete smaakmakers toe zoals tijm, laurier, rozemarijn en knoflook. Kruid met peper en zout.
-
2
Verwarm het mengsel op een zacht vuur. Het mengsel mag goed warm worden, maar niet koken. Het is de bedoeling dat de kruiden hun smaak afgeven aan de room en de melk.
-
3
Schil de aardappelen. Snij ze met een mandoline (of scherp mesje) in flinterdunne plakjes van ongeveer 2 millimeter.
-
4
Smelt de boter en vet er de ovenschaal mee in met een keukenborsteltje of keukenpapier. Leg de flinterdunne aardappelschijfjes dakpansgewijs in de ovenschaal. Kruid elk laagje met peper en zout.
-
5
Zeef het kruiden-roommengsel en giet het warm over de patatjes tot deze net onderstaan. Verdeel er eventueel nog een handje gemalen kaas over. Gaar 40 minuten in de oven of tot de aardappelen gaar zijn en de gratin een mooi goudbruin korstje heeft.