Recept

Varkenswangetjes met portosaus en puree

  • Duur:
  • Budget:
  • Moeilijkheid:

Het meest malse, minst vette stukje van het varken, geserveerd met een fluweelzachte puree en een saus vol smaak. Wie houdt niet van deze klassieker?

Tip! Een varken heeft maar twee wangen, bij de slagerij vind je dus niet snel grote hoeveelheden varkenswangen. Bestel ze dus zeker op tijd.

bereiding
  1. 1

    Verwijder de hardnekkige witte vliezen van de varkenswangen waar nodig. Je kunt dit ook aan je slager vragen. Pel de sjalotten en snij ze in reepjes. Pel en pers de knoflook. Schil de wortelen en snij ze in dikke plakken. Wentel de varkenswangen door de bloem en schud ze goed af.

  2. 2

    Verhit een scheutje olijfolie in een grote kookpot. Bak hierin de varkenswangen aan alle kanten goudbruin. Kruid ze met peper en zout. Haal het vlees uit de pan, voeg een laagje olijfolie toe en stoof op een laag vuur de sjalot, de knoflook en de wortelen 5 minuten.

  3. 3

    Voeg de varkenswangen weer toe en blus met de porto. Laat de porto enkele minuten onafgedekt inkoken. Voeg de runderbouillon, de laurier, de tijm en de rozemarijn toe en laat afgedekt 1,5 tot 2 uur garen of tot de varkenswangen helemaal zacht zijn, maar nog net niet uit elkaar vallen.

  4. 4

    Maak ongeveer 30 minuten voor het serveren de puree. Schil de aardappelen en snij ze in stukken. Kook de aardappelen zacht, giet ze af en laat ze uitlekken. Pureer ze, meng er de melk en de boter onder en kruid de puree met nootmuskaat, peper en zout. Hou de puree warm.

  5. 5

    Haal de varkenswangen uit de saus, voeg de honing toe en laat de saus even indikken. Voeg de boter toe en roer om. Voeg de varkenswangen weer toe, roer voorzichtig om en kruid met peper en zout. Serveer de varkenswangen met de puree en jonge scheuten of waterkers.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Varkenswangetjes met portosaus en puree

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!