Recept

Scampi diabolique met kerstfocaccia’s

  • Duur:
  • Budget:
  • Moeilijkheid:

Diepvriesproof feestelijk hoofdgerecht van Libelle Lekker-chef Natalie.

Natalie tipt: ‘Ook lekker, maar iets minder kidsproof. Blus de saus met een glaasje wodka of Elixir d’Anvers.’

Let op: tel een uur extra voor het rijzen

Nduja is een smeerbare pittig Italiaans worstje. Je koop het bij de Italiaanse delicatessezaak of in de grotere supermarkt. Start met een klein lepeltje toe te voegen aan de saus en voeg eventueel nog extra toe als je de saus extra pit wil geven.

bereiding
  1. 1

    Los de gist op in 300 milliliter lauw water en roer goed los. Zeef de bloem boven de kom van de keukenrobot en voeg de opgeloste gist en het water toe. Voeg de olijfolie, de honing en ten slotte het zout toe en kneed in 5 minuten tot een homogeen, ietwat kleverig deeg.

  2. 2

    Vet een kom in met olijfolie, zo blijft het deeg niet kleven aan de bodem. Leg het deeg erin en dek af met vershoudfolie en een schone keukenhanddoek. Laat 1 uur rijzen op een warme plaats.

  3. 3

    Verwarm de oven voor op 220°C. Ontrol het deeg op een bebloemd werkblad tot een rechthoek of ovaal. Of verdeel het deeg in 4 en maak 4 kleine individuele broodjes. Maak met de takjes rozemarijn en de takjes salie de stam en takken van de kerstoom. Besprenkel met olijfolie en grof zeezout en schuif 15 minuten in de oven. Laat even afkoelen op een rooster.

  4. 4

    Pel en snipper de ui en de knoflook. Halveer het pepertje en verwijder de zaadjes. Verhit olijfolie in een pan en fruit er de ui, knoflook en het chilipepertje in. Voeg het tomatenconcentraat en de nduja toe en roer goed los tot de geuren vrijkomen. Blus met de passata van kerstomaatjes en de kerstomaten uit blik. Laat op een zacht vuur indikken, smelt op het einde de mascarpone mee in de saus.

  5. 5

    Dep de scampi’s goed droog. Verhit een grillpan en bak er de scampi’s kort aan beide kanten aan, reken op 1 minuutje per kant.

  6. 6

    Lepel een bodempje van de saus in een bordje en leg er enkele scampi’s op. Werk af met gehalveerde kerstomaatjes en een hanvdol mini cress. Geef er een kerstfoccacia bij.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Scampi diabolique met kerstfocaccia’s

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!