Gratin dauphinois met oude kaas
bereiding
-
1
Pel en plet de knoflook. Doe de room en de melk in een steelpannetje en breng ze samen met de knoflook, de tijm en de laurier aan de kook. Zet het pannetje van het vuur en laat het mengsel 30 minuten trekken. Giet het door een zeef en breng het op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
-
2
Verwarm de oven voor op 185°C. Schil de aardappelen en snij ze in fijne plakjes. Dit doe je makkelijk met een mandoline, keukenrobot of scherp mes. Rasp de kaas en hou 80 gram opzij om op het einde te gratineren. Warm het room-melkmengsel opnieuw op, maar laat het niet meer koken.
-
3
Wrijf een ovenschaal in met boter. Leg er een dubbele laag plakjes aardappel in en kruid ze met peper en zout. Bestrooi ze met een beetje kaas. Herhaal de laagjes tot alles op is. Overgiet de gratin met de warme room. Dek hem af met een vel bakpapier en leg daar een iets kleinere ovenschaal of een gewicht op. Gaar de gratin 45 à 55 minuten in de oven of tot de aardappelen volledig zacht zijn.
-
4
Verwijder het gewicht en het bakpapier, bestrooi de gratin met de apart gehouden gemalen kaas en bak hem nog 25 à 30 minuten in de oven op 180°C. Snij de gratin in vierkante stukjes of haal er met een ronde koekjesvorm cirkeltjes uit.