Zalmtaart met filodeeg
bereiding
-
1
Schil de aardappelen en snij ze in fijne plakjes van 5 millimeter. Kook of stoom de plakjes beetgaar. Laat ze afkoelen.
-
2
Maak de prei schoon en snij de stengels in fijne halve ringen. Pel en pers de knoflook. Snipper de dragon. Smelt een klontje boter en stoof de prei en de knoflook zacht op een zacht vuur. Kruid ze met het kerriepoeder, peper en zout. Blus de prei met een beetje citroensap en de room. Laat de saus inkoken en indikken. Voeg de dragon toe en laat de saus even afkoelen.
-
3
Snij de zalm in dikke plakken van ongeveer 2 centimeter dik. Kruid de zalm en de scampi’s met peper en zout.
-
4
Verwarm de oven voor op 180°C. Start met de taart. Smelt de rest van de boter. Wrijf een ronde bakvorm van 24 cm diameter in met boter. Wrijf een vel filodeeg in met boter en leg dat in de bakvorm zodat 1/3 van het vel uit de bakvorm ligt. Wrijf opnieuw een vel filodeeg in met boter en leg ook dat in de bakvorm. Herhaal voor alle vellen, maar hou 2 vellen filodeeg opzij voor op het einde.
-
5
Zorg dat de vellen filodeeg rondom voldoende ver over de rand hangen zodat je ze later over de vulling kunt vouwen.
-
6
Beleg de bodem met de plakjes aardappel. Kruid ze met een snuifje zout. Beleg ze met de plakken zalm en de scampi’s. Lepel er de prei op. Vouw de filodeegvellen over de vulling.
-
7
Wrijf de apart gehouden 2 vellen filodeeg in met boter en leg ze verfrommeld op de bovenkant van de bakvorm. Bak de taart 25 à 30 minuten in de oven. Ontvorm de taart en serveer ze.