Finse zalmsoep
bereiding
-
1
Maak de soep. Pel en snipper de ui. Maak de prei schoon en snipper ze fijn. Maak de wortelen schoon en snij ze in fijne plakjes. Schil de aardappelen ensnij ze in schijfjes.
-
2
Fruit eerst de ui in de boter. Voeg daarna de prei, de wortelen en de aardappelen toe. Roerbak de groenten glazig en voeg er daarna de visbouillon aan toe. Breng de bouillon met de groenten aan de kook. Zet dan het vuur zachter. Kruid de soep met peper en zout. Laat ze 20 minuten sudderen, tot de aardappelen gaar zijn.
-
3
Hak de dille tot je 3 eetlepels hebt. Snij de zalm in blokjes van 3 centimeter en voeg ze samen met de room en de gehakte dille toe aan de soep. Laat die een minuut meekoken, roer voorzichtig om en zet het vuur uit. Zet het deksel op de pot en laat de soep nog 5 minuten rusten.
-
4
Maak de zalmrolletjes. Rol de reepjes zalm tot kleine rolletjes en leg ze op een schaaltje. Leg er een takje dille op.
-
5
Maak het aardappelhooi. Schil de aardappelen en snij ze met een mandoline in luciferdikke frietjes. Spoel ze en droog ze goed met een keukendoek. Verhit een friteuse tot 170°C. Strooi met een zeef het maïszetmeel over de drooggedepte rauwe frietjes net voor ze de friteuse ingaan. Bak ze in 1 à 2 minuten goudbruin zijn en laat ze uitlekken op keukenpapier. Schud ze op om de luchtigheid te bewaren. Strooi er de citroenzeste en grof zeezout over.
-
6
Serveer de zalmsoep met het aardappelhooi en de zalmrolletjes in aparte borden of leg ze er zelf al in. Werk nog af met de rest van de dille.