Recept

Rigatoni cacio e pepe

  • Duur:
  • Budget:
  • Moeilijkheid:

Cacio e Pepe is een klassieker uit de Romeinse keuken. Eenvoudig, maar o zo lekker, dankzij de combinatie van zwarte peper en pecorino. Versgemalen zwarte peper geeft het gerecht die typische krachtige smaak. Pecorino Romano is de traditionele keuze, maar je kunt ook een mix met parmezaan gebruiken voor een mildere smaak.

Tip: voeg de pecorino in kleine porties toe zodat de kaas mooi smelt en je een romige saus krijgt. Als je alles in één keer toevoegt, kan de kaas makkelijk klonteren.

bereiding
  1. 1

    Breng een grote pan met gezouten water aan de kook. Voeg de rigatoni toe en kook deze volgens de aanwijzingen op de verpakking, meestal is dat 10 à 12 minuten voor al dente pasta.

  2. 2

    Bewaar een kopje van het kookwater voor je de pasta afgiet. Dit water bevat zetmeel, dat essentieel is voor de saus.

  3. 3

    Verhit intussen een diepe pan op een middelhoog vuur. Voeg 1 à 2 eetlepels grof gemalen zwarte peper toe aan de pan zonder olie en laat de peper een minuut roosteren. Zet het vuur laag en voeg een scheutje olijfolie toe.

  4. 4

    Giet de rigatoni af en voeg de pasta meteen toe aan de pan met de geroosterde zwarte peper. Voeg nu een klein beetje van het kookwater toe en roer goed door. Zet het vuur heel laag en voeg in kleine hoeveelheden de geraspte Pecorino toe, terwijl je goed blijft roeren. Blijf beetje bij beetje het kookwater toevoegen totdat de saus mooi romig is van consistentie. Proef en werk indien nodig af met extra peper en zout.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Rigatoni cacio e pepe

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!