Recept

Spiegeleikoekjes

  • Duur:
  • Budget:
  • Moeilijkheid:

Een eitje, deze leuke koekjes!

Tip! Roer het glazuur om in het kommetje en teken er iets in. Is de tekening na 20 seconden nog zichtbaar, dan is je glazuur te stevig. Voeg nog wat citroensap toe en check opnieuw tot je glazuur de juiste consistentie heeft.

bereiding
  1. 1

    Zeef de bloem met de kristalsuiker, de poedersuiker en het zout in een grote kom en meng.

  2. 2

    Doe er de malse boter in blokjes bij, samen met het ei en het vanille-extract. Meng in de keukenrobot met de platte menghaak of kneed met de hand tot je een mooie bol deeg hebt.

  3. 3

    Leg een groot stuk vershoudfolie op het werkvlak en rol – met behulp van 2 plankjes of latjes die je boven- en onderaan het deeg legt – de helft van het deeg uit tot een mooie lap van 5 millimeter dik. Verpak het deeg in de vershoudfolie en laat het minstens 1 uur opstijven in de koelkast. Herhaal met de andere helft van het deeg.

  4. 4

    Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht). Haal de gekoelde lappen deeg uit de koelkast en steek er spiegeleivormpjes uit. Kneed de resten samen, rol opnieuw uit en herhaal tot je al het deeg hebt opgebruikt.

  5. 5

    eg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak ze 10 minuten in de oven op 180°C, verlaag dan de temperatuur naar 150°C en bak ze in nog eens 10 minuten goudbruin. Laat ze afkoelen op een rooster.

  6. 6

    Meng voor het glazuur de poedersuiker met enkele druppels citroensap. Doe er niet te veel ineens bij: te vast glazuur kun je nog aanlengen, maar als het te vloeibaar is, loopt het van je koekjes af. Verdeel in 2 porties en voeg voor de dooiers aan 1 portie een paar druppels gele kleurstof toe. Roer tot dikke papjes.

  7. 7

    Doe de beide glazuren meteen in spuitzakjes, zodat ze niet kunnen uit-drogen. Zet er een heel fijn spuitmondje op of knip een fijn topje (1 à 2 mm) van wegwerpspuitzakjes af.

  8. 8

    Spuit op de afgekoelde koekjes eerst het ‘eiwit’ met het witte glazuur (laat in het midden plaats voor de dooier) en laat ze uitharden: een paar uur op kamertemperatuur of sneller in een oven van 40°C. Werk de koekjes af met een gele dooier in het midden en laat opnieuw uitharden.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Spiegeleikoekjes

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!