Meest recente artikelen

Doe-het-zelf: pizza

DIY

Doe-het-zelf: pizza Artikel

Zelf pizza maken. Het lijkt misschien moeilijk, maar dat is het niet. Wij helpen je op weg.

De bodem

Het hoofdingrediënt voor de basis is geduld. Om een goede basis te krijgen moeit je het deeg namelijk af en toe even laten rijzen.

Verder ook nodig zijn (voor 4 tot 6 pizza's)

  • 800 gram bloem
  • 500 ml lauw water
  • 50 ml olijfolie
  • 50 gram verse gist
  • 20 gram zout

Eerst roer je de gist door het lauwe water. Maak dan een kuiltje in de bloem en giet de gistoplossing erin. Dan voeg je het zout en de olijfolie toe en begin je het deeg te kneden. Eens het deeg goed elastisch is laat je het 20 minuten rusten onder een handdoek zodat het kan rijzen. Daarna rol je het deeg uit en versnijd je het in porties (overschot kan altijd in de diepvries voor de volgende keer).

Zo kan je zelf kiezen hoe groot je je pizza juist wilt. De aparte porties rol je nu opnieuw op in deegbolletjes en laat je opnieuw 20 minuten rijzen. Daarna kan je de deegbollen opnieuw uitrollen tot een ronde vorm. Je bodem is nu klaar om te beleggen. Tip voor een krokante korst: rol je deeg alvast uit op bakpapier en laat de bakplaat straks in de oven mee voorverwarmen. Leg de pizza dan met het bakpapier op de hete plaat zodat de bodem meteen dichtschroeit.

De tomatensaus

Ook hier kan je in principe valsspelen indien je geen zin hebt om de saus zelf te maken. Tomatensaus vind je kant en klaar in elke supermarkt. Vaak zijn daar zelfs al een hele hoop kruiden aan toegevoegd.

Als je toch zelf aan de slag wilt heb je volgende ingrediënten nodig:

  • 1 el olijfolie
  • 1 fijngehakte ui
  • 1 geperst knoflookteentje
  • 450 gram tomaten die je ontvelt en in stukjes snijdt
  • 1 el verse basilicum
  • zout
  • peper

Je verwarmt de olijfolie en voegt daar de ui en knoflook aan toe. Na een minuutje of 3 voeg je de gehakte tomaten en zout en peper naar smaak toe. Wanneer je de saus zo'n 20 minuutjes op een zacht vuurtje hebt laten koken is ze klaar. Nu kan je je pizzabodem ermee bestrijken. Laat wel een centimetertje vrij aan de rand zodat de saus in de oven niet naast je pizza eindigt. Zet ondertussen ook de oven aan, en warm hem alvast voor op 250 graden.

Het beleg

Deze laatste stap is de gemakkelijkste. Je kan je pizza namelijk beleggen met wat je zelf graag eet. Je hoeft ook helemaal niet zuinig te zijn met de ingrediënten. Je kan gerust enkele laagjes beleg op elkaar leggen indien je dat wenst. Zin in verschillende soorten pizza? Of eet jij graag champignons terwijl de kinderen die verafschuwen? Beleg je pizza à la quattro stagioni en vul elk kwart in met ander beleg. Ga bijvoorbeeld voor 4 kazen op één kwartje, margherita op het tweede, beleg het derde met champignons en ham en het vierde met zongedroogde tomaten en geitenkaas.

Nu kan je pizza de oven in. Laat hem tussen de 10 en 15 minuten bakken en controleer af en toe. De baktijd varieert namelijk naargelang je veel of weinig beleg gebruikt hebt.

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen