Gemakkelijk: basisdeeg voor je galette
Stap-voor-stap naar een heerlijk dessert
De galette, dat is die typische taart waarvan de zijkant naar binnen is geplooid. Een lekker gebakje waar je de meest uiteenlopende dingen kunt opleggen. En bovenal zo eenvoudig te maken!
Van hartig tot zoet
Als we je vertellen dat je de meest uiteenlopende dingen op je galettedeeg kunt leggen, dan menen we het ook!
Wat denk je van een courgettegalette? Of een rabarbergalette? Of eentje met champignons en roquefort? En zo kunnen we nog wel even doorgaan.
Basisdeeg
Wat echter altijd hetzelfde blijft, is het basisdeeg. Cruciaal voor een geslaagde galette. Volg deze receptuur en de rest komt vanzelf. Makkelijk, licht en knapperig!
Wat heb je nodig voor het basisdeeg?
- 200 gr bloem
- 150 gr koude boter
- 1 grote eidooier
- 50 ml ijskoud water
Hoe maak je 't?
- Doe de bloem in een kom en snijd met een mes de koude boter er door.
- Wrijf met je vingers er doorheen totdat er een kruimelig deeg ontstaat.
- Klop de dooier los met het ijskoude water en voeg dit toe aan het kruimeldeeg.
- Kneed snel er een bal van en wikkel deze goed in plastic folie.
- Laat het deeg een half uur in de koelkast rusten.
Klaar en vullen maar
Een van de heerlijkste zaken op een galette zijn perziken. Je kunt natuurlijk alle soorten fruit gebruiken, maar die sappige perzik springt er toch een beetje bovenuit. Wij maakten 'm met een verrassende twist: tijm!
Dit heb je nodig voor een hemelse perzikvulling:
- 3-4 rijpe perziken
- 3-4 el suiker
- snufje zout
- 1 el tijmblaadjes
Zo maak je 't:
Terwijl je basisdeeg goed aan het rusten is in de koelkast, doe je het volgende:
- Was de perziken, snij ze doormidden en verwijder de pit.
- Snij de perziken verder in partjes en bestrooi ze met zout.
- Bestrooi ze daarna met suiker en laat ze even staan.
- Verwarm de oven voor op 200° C en beleg een bakplaat met bakpapier.
- Rol het deeg op een licht met bloem bestoven aanrecht uit tot een ronde lap en leg het op de bakplaat.
- Rangschik het fruit in het midden van het deeg en hou ongeveer 4 cm van de randen vrij.
- Vouw de randen over het fruit terug naar binnen. Dit mag best een beetje rommelig.
- Bestrooi met de tijmblaadjes.
- Bak het taartje in 35 minuten goudbruin.
- Eet het warm (koud ook erg lekker) en bestrooi met wat extra suiker.
Tip: Serveer met wat opgeklopte room of een bolletje vanille ijs!