Jolien smult van asperges
Seizoenstopper
Elke maand zet Jolien met veel liefde een seizoenstopper in de kijker. Hoe groeit dit puur natuur-ingrediënt, hoe smaakt het en vooral: wat doe je ermee in de keuken? Deze maand: asperges.
Asperges zijn nog échte seizoensgroenten. Witte asperges kun je alleen in april, mei en juni kopen, waardoor je er naar kunt verlangen en uitkijken. Ze smaken naar de eerste warme, zonnige dagen van het jaar. Groene asperges vind je dan misschien wel het hele jaar door in de winkel, alleen deze maanden komen ze uit eigen land. Bereid asperges klassiek met ei, zilte ham, romige hollandaisesaus of gesmolten boter, of lekker fris met geklopte ricotta, zachte geitenkaas voor een extra zoute twist, bieslook en geraspte citroenschil.
Van het veld naar je bord
Zo groeien ze: witte asperges worden ondergronds geteeld in opgehoogde bedden, zodat ze mooi recht kunnen groeien en de zon er niet bij kan. Groene asperges zijn afkomstig van dezelfde plant, maar worden groen doordat ze boven de grond groeien en blootgesteld worden aan zonlicht.
Zo koop je ze: als je asperges tegen elkaar wrijft, moeten ze een piepend geluid maken. Zorg dat ze een vast gesloten kopje hebben en een snijvlak dat niet is uitgedroogd of verkleurd.
Zo bewaar je ze: wikkel verse asperges in een vochtige theedoek. Zo zijn ze zeker drie dagen houdbaar in de koelkast. Koop je ze in de supermarkt? Bewaar ze dan in het bakje met folie waarin je ze gekocht hebt. Heb je ze al geschild en/of bereid? Dan kun je ze nog één dag bewaren in de koelkast.
Zo bereid je ze: groene asperges hoef je niet te schillen, daar volstaat het om het droge gedeelte onderaan af te breken. Witte asperges moeten wel geschild worden. Daarna kun je beide soorten koken, stomen of grillen.
Wist je dat…
Groene asperges door hun hoge bladgroengehalte robuuster zijn van smaak én meer vitamines bevatten dan witte asperges? Wereldwijd worden voornamelijk groene asperges gekweekt, witte asperges zijn typisch iets van bij ons.
Zo schil je ze
- Hou je dunschiller bij de hand. Leg de asperges plat op een snijplank. Zo verklein je de kans dat ze breken.
- Begin ± 3 cm onder het puntje en schil de asperges naar de voet toe. Schil met overlappende halen, zodat je zeker álle schilletjes mee hebt. Het topje is delicaat, dat hoef je niet te schillen.
- Nadat je ze geschild hebt, breek je de uiteinden af. Zo zie je meteen of er nog ergens draadjes zitten en of je eventueel nog een stukje extra moet schillen.
Extra-snel-tip! Eet je net als wij vaak asperges? Dan is een dubbele dunschiller een goed idee. Ook handig voor het schillen van wortelen trouwens!
3x goed garen
Volgens de regels van de kunst kook je asperges rechtop in een hoge aspergepan. Heb je niet veel plaats in je keuken? Met een gewone pan lukt het ook. De kopjes worden dan wel iets zachter, maar zo erg is dat nu ook weer niet. Deze tips zijn belangrijk:
- Laat asperges nooit te hevig koken. Zacht pruttelen volstaat.
- Haal de asperges voorzichtig uit de pan zodat ze niet breken. Een schuimspaan is handig!
- Laat ze na het garen schrikken in koud water om het kookproces te stoppen. Zo worden ze niet te zacht.
Genieten tot juni
Afhankelijk van het weer begint het aspergeseizoen in maart of april. Wat wel altijd zeker is: het seizoen stopt op 24 juni. Niet omdat de plant dan stopt met groeien, maar wel om diens kwaliteit te bewaren. Een aspergeplant heeft minstens honderd groeidagen nodig om het jaar nadien weer genoeg asperges te kunnen produceren. De asperges die je vanaf juli in de winkel ziet, komen dus van andere oorden.
Kun je asperges invriezen?
Ja, dat kan! Je hoeft ze enkel te schillen en de harde uiteinden af te breken. Daarna leg je ze mooi naast elkaar in een diepvrieszakje of -doosje en vries je ze rauw in. Ga je ze klaarmaken, dan hoef je ze niet eerst te ontdooien. Leg ze meteen in het kokende water of stoom ze gaar.
No waste
Kook de schillen en afgebroken uiteinden met de asperges mee voor extra smaak. Gooi het kookwater – of beter: de aspergebouillon – zeker niet weg. De bouillon geeft je volgende aspergerisotto, lentesoep of pastasaus een onweerstaanbaar diepe smaak.
5x heerlijk gecombineerd
1 Ga voor vol en romig
Asperges, vooral witte, hebben 'n subtiele aardse smaak. Romige sauzen zoals hollandaisesaus, gesmolten boter of room ronden deze smaak af en zorgen voor een luxe mondgevoel. Dit is ook de reden waarom aspergerisotto zo onweerstaanbaar is. Asperges werken ook goed met vette vis zoals zalm.
2 Denk aan een frisse tegenhanger
Zuren zorgen voor frisheid en snijden door de boterige tonen van asperges. Ze houden een gerecht licht en in balans. Daarom zijn gegrilde groene asperges met citroen(zeste) en olijfolie of met wittewijnsaus, mosterd en dragon zo lekker. Ook kruiden zoals bladpeterselie zorgen voor een frisse twist.
3 Geef punch met umami
Asperges hebben een zachte smaak, die goed samengaat met hartige en umamirijke ingrediënten. Geen wonder dus dat ham, een gekookt eitje, prosciutto of parmezaan er zo goed bij passen. Dit maakt de smaak van asperges dieper en complexer.
4 Denk aan zoet
Een welgemikte zoete toets kan de subtiele bitterheid van asperges verzachten en een mooi contrast bieden. Denk aan hazelnoten en honing of geroosterde amandelen, sinaasappel en honing. Ook met een zoete wijn zoals een riesling spätlese werken asperges goed.
5 Zorg voor een zoute en rokerige smaak
Met een zoute en rokerige toets accentueer je de natuurlijke frisheid van asperges en voeg je diepte toe aan het gerecht. Asperges gewikkeld in spek of geserveerd met gerookte zalm zijn héérlijk. Ook met zilte zeekraal matchen asperges om die reden goed.
Aan de slag met asperges
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!