5 soorten room: welke variant gebruik je voor welk gerecht?
Ken jij de verschillen?
In recepten kom je heel wat verschillende soorten room tegen: crème fraîche, volle room, zure room, lightroom ... En nee, die zijn niet zomaar onderling inwisselbaar! Wij vertellen wat de verschillen tussen de soorten zijn en in welke bereidingen je welke soort gebruikt.
Al die soorten room in het koelvak van de supermarkt: weet jij nog wat je moet kiezen? Wij zochten het voor je uit. Zo hoef je nooit meer te twijfelen.
Volle room/slagroom
Deze room bevat minstens 35% vet en is het pure product dat overblijft bij het centrifugeren van melk. Bij deze room is het vetgehalte hoog genoeg zodat je hem kunt opkloppen; vandaar de naam 'slagroom'. Hoe hoger het vetgehalte, hoe langer de room stijf zal blijven als je 'm opklopt. Deze room is zonder twijfel het meest veelzijdig: je kunt 'm in zowel warme als koude gerechten gebruiken zoals sauzen, soepen, desserten en uiteraard: quiche! Hiermee zit je dus altijd goed.
Gebruik slagroom in …
Crème fraîche
Dit is room waar melkzuurfermenten aan werden toegevoegd. Het vetpercentage in deze aangezuurde room is dus identiek aan dat van slagroom. Je kunt ‘m op dezelfde manier gebruiken, maar je krijgt er een subtiele, friszure smaak bij.
Gebruik crème fraîche in …
Koksroom/kookroom/culinaire room
Het vetgehalte van deze room is opvallend lager: 20%. Om te vermijden dat de room zou schiften in warme sauzen of soepen, wordt bij kookroom verdikkingsmiddel toegevoegd. Je kunt koksroom dus ook vervangen door lightroom en zelf bindmiddel zoals maïszetmeel toevoegen.
Gebruik kookroom in …
Zure room
Zure room wordt niet uitsluitend van room gemaakt, maar van melk met room. Vervolgens worden er melkzuurbacteriën aan toegevoegd. Dat vormt samen een dikke, zachte saus die wij zure room noemen. Het bevat iets minder vet dan slagroom. Gebruik zure room in koude bereidingen. Als je het toch wilt gebruiken voor het binden van soep of saus, zorg er dan voor dat die niet meer kookt.
Gebruik zure room in …
Lightroom
Deze room kan verschillende vetpercentages hebben en is magerder dan gewone room. Er worden bijna altijd extra bindmiddelen toegevoegd om te vermijden dat je bereidingen gaan schiften.
Gebruik lightroom in …
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!