Meal prepping: zo doe je dat!
Voorbereiding is álles!
Een paar uurtjes kokerellen in het weekend maakt een wereld van verschil op hongerige weekavonden. Ga aan de slag met meal prepping en maak het jezelf een beetje makkelijker.
Je hebt vast al een keer gehoord over meal prepping: het betekent letterlijk maaltijden voorbereiden. Vooraf koken, zodat je doordeweeks wat minder werk hebt. Maar hoe pak je dat het beste aan?
1 Eerst nadenken
Hét toverwoord is organisatie. Een goed uitgedokterd weekmenu doet wonderen. Stel je maaltijden strategisch samen. De ene dag groenten in de wok? Doe de overschot in een frittata voor een snelle lunch. Dat maakt het ook extra leuk: je hebt niet alleen minder werk, je hoeft ook niets weg te gooien. Let er wel op dat je genoeg varieert.
Wees bij het samenstellen van je weekmenu wel realistisch. Tennisles op dinsdag? Neem dan iets lichts zoals een soepje voor het sporten, en voorzie iets vullends voor erna dat je maar snel hoeft op te warmen.
Vind je het niet gemakkelijk om zelf een weekmenu samen te stellen? Ontdek dan ons weekmenu, of gebruik onze recepten om zelf een weekmenu samen te stellen.
2 Winkelen als een pro
Is je weekmenu samengesteld? Dan is het tijd voor het boodschappenlijstje. Schrijf enkel de ingrediënten op die je nodig hebt, en wijk daar niet van af. Zo maak je jouw mealprep-avontuur niet alleen overzichtelijk, het zorgt er ook voor dat je maar één keer naar de supermarkt moet deze week én dat je geen overbodige zaken koopt. Goed voor je portemonnee!
Heb je je weekmenu samengesteld met recepten van onze website? Dan stel je gemakkelijk zelf een boodschappenlijst samen.
3 Plan je meal prepping kooksessies in
Plan wanneer je gaat koken. Heb je wat extra tijd op zondag? Plan hier dan een meal prepping kooksessie waarbij je maaltijden voor meerdere dagen maakt. Bewaar deze extra maaltijden voor dagen waarop je wat minder tijd hebt om te koken. Vind je koken op zondagmiddag te eenzaam? Nodig wat vrienden uit om het samen te doen. Helemaal handig: iedereen maakt meerdere porties van één gerecht en wisselt die onderling uit. Ideaal voor meer variatie!
Enkele ideetjes voor gerechten die je vooraf kunt maken:
- Ontbijt: granola, overnight oats, chiapudding, zakjes met gesneden fruit voor een smoothie (bewaar ze in de diepvriezer), fruitsla, ontbijtmuffins.
- Snacks: havermoutkoekjes, energiereep met dadels, gemengde noten en rozijnen, dipsaus: hummus
- Lunch: broodbeleg, soep, frittata, couscoussalade, foccacia, wraps, linzensalade, noedelsoep in bokaal, platbrood
- Diner: ovenschotels, chili con carne, quiche, stoofpotjes zoals stoofvlees of vol-au-vent, spaghettisaus, curry
4 Goed bewaren is belangrijk
Nu komt het erop aan om je gerechten goed te bewaren. We spreken uit ervaring: het kan al eens mis lopen. Havermoutpap-in-bulk bewaar je bijvoorbeeld beter niet in potjes met het fruit er al op, dan wordt ze zuur. Tja, sommige lessen moet je nu eenmaal zo leren.
Sommige gerechten (of de voorbereidingen ervoor) kun je in de koelkast bewaren, maar ga je ze pas over twee of drie dagen eten, dan is het slimmer om ze in de diepvriezer te bewaren.
Onze drie toptips
- Laat warme maaltijden eerst afkoelen voor je ze in de koelkast zet.
- Een ovenschotel blijft langer goed dan een salade. Bedenk wat eerst op moet.
- Zorg voor bakjes met een deksel of vershoudfolie zodat je eten niet uitdroogt.
Ga voor goede opbergdozen
- Koop doorschijnende doosjes, zo zie je heel snel wat er in de koelkast staat.
- Zorg dat ze makkelijk te stapelen zijn.
- Kijk goed na dat ze zowel in die diepvriezer als in de microgolfoven of oven mogen. Glazen bakjes zijn ideaal.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!