Gezond eten: hoe doe je dat eigenlijk?
't Is echt niet zo moeilijk!
Gezond eten is makkelijker dan je denkt. Je moet alleen juist geïnformeerd zijn. Zo kun je beter een product vol (gezonde) vetten eten dan een lightproduct en is calorieën tellen geen goed idee. Ontdek er hier alles over!
Calorieën: kwaliteit boven kwantiteit
Concentreer je eerder op de voedingswaarden die in producten zitten, dan op de calorieën die ze bevatten. Het is logisch dat je beter 200 calorieën aan groenten eet dan 200 calorieën aan koekjes. Ze bevatten beide 827 kilojoules, maar 200 calorieën aan groenten zullen een heel andere werking hebben op je lichaam, energieniveau en stemming dan 200 calorieën aan koekjes. De hoeveelheid calorieën bepaalt namelijk niet hoe energiek of verzadigd je je voelt nadat je ze hebt gegeten of gedronken. De hoogwaardige calorieën die je in seizoensfruit vindt, zullen je eerder en langer een verzadigd gevoel geven dan de calorieën die je binnenkrijgt uit laagwaardig voedsel met veel geraffineerde suikers.
Omarm goede vetten
Vetten zijn van groot belang voor je gezondheid, maar natuurlijk heb je een verschil tussen goede en slechte vetten. Haal je goede vetten uit olijfolie, avocado's, noten, vette vis en vlees. Deze voedingsstoffen bevatten veel vitamine A en D en zorgen voor een lang aanhoudend verzadigd gevoel. Toch moet je steeds verstandig omgaan met vetten: het draait allemaal om balans. Laat je in ieder geval niet verleiden door lightproducten. Deze zijn sterk bewerkt en zitten vaak vol suikers om de smaak te behouden.
Suiker
Suiker op zich is geen probleem. Maar een teveel aan suiker is slecht voor je tanden, hart- en bloedvaten, lever … Toch eten we er nog steeds te veel van. Probeer zo veel mogelijk producten die rijk zijn aan suiker te vermijden en te vervangen door natuurlijke suikervervangers. We eten ook suiker zonder dat we het weten. In veel producten waarvan je het niet zou verwachten, zit suiker verborgen. Rijstwafels, groenten uit blik, ketchup …: ze bevatten allemaal mogelijk verborgen suikers. Klik hier voor tips om minder suiker te eten.
Geen excuses
Geen tijd? Dat is geen excuus om ongezond te eten. Het plannen en goed voorbereiden van je maaltijden is het beste hulpmiddel om gezond te eten. Deze handige menu- en kookplanner kunnen je daar goed bij helpen. Zorg dat je altijd gezonde producten in huis hebt en bewaar gezonde maaltijden in de diepvries voor dagen waarop je minder tijd hebt.
Nog enkele tips
- Bouw je maaltijden op rond seizoensproducten: ze zijn niet alleen het goedkoopst maar ook het lekkerst.
- Probeer zo veel mogelijk bewerkte producten, chemische conserveringsmiddelen, kleurstoffen en kunstmatige of geraffineerde suikers te vermijden.
- Eet een stuk fruit, een handvol noten of een zelfgemaakte, gezonde snack als tussendoortje.
- Probeer zo weinig mogelijk dingen die uit een pakje of zakje komen te eten.
- Als je toch voeding uit potjes, pakjes of zakjes wil kopen, kun je best de ingrediënten nalezen. Staan er op het etiket meer dan 5 ingrediënten en/of een hoop moeilijke namen (E-nummers, monosodiumglutamaat …)? Ga dan op zoek naar een eenvoudiger product. Hoe minder ingrediënten, hoe beter.
- Evenwicht is belangrijk. Te strikt zijn is niet goed voor jezelf. Probeer zo veel mogelijk gezond te eten maar af en toe mag je ook eens zondigen.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!