Rabarber: dit is hét seizoen om 'm te oogsten en kopen
Proef de lente
Mmm, rabarber! Wij zouden het elke dag kunnen eten. Maar jammer genoeg duurt het rabarber seizoen niet zo lang. Wij vertellen jou wanneer hij op z'n best is en welk lekkers je er allemaal mee maakt.
Dit is hét seizoen om rabarber te eten
Jammer genoeg kun je rabarber niet het hele jaar lang eten. Het seizoen van rabarber loopt van eind maart tot en met juli, met mei als topmaand. Da's niet zo lang, dus tijdens het rabarberseizoen kun je maar beter volop genieten van deze lekkernij. Rabarber heeft een friszure smaak en wordt vooral gebruikt in confituur, zoete desserts en gebak. Let wel op dat je enkel de stengels gebruikt. De bladeren bevatten namelijk een giftig zuur.
Gezond
Rabarber bevat veel vitamines en mineralen, waaronder vitamine C, K, kalium en magnesium. De groenten bevat veel vezels en werkt laxerend en ontstekingsremmend. Rabarber is een lekkere en gezonde groente, maar toch mag je hem niet te vaak eten. Hij bevat namelijk oxaalzuur, die de opname van calcium in je lichaam vermindert. Je kan dit effect minderen door de rabarber te schillen, hem te koken en het kookvocht weg te gieten.
Oogsten
Heb je zelf een moestuin? Oogst je rabarber dan niet te laat in het seizoen. Als ze 2 tot 4 weken oud zijn, zijn ze eigenlijk op hun best. Ze hebben dan nog maar weinig daglicht gezien en zijn daardoor fijner van structuur en zoeter van smaak. Hoe ouder de stengels, hoe meer oxaalzuur ze bevatten, en hoe zuurder ze smaken. Ze worden ook dradiger. Oogsten tijdens de zomer wordt helemaal afgeraden. Het put de plant uit, wat de kwaliteit volgend jaar niet ten goede komt. Als je weet dat een gemiddelde rabarberplant zo'n twintig jaar oud wordt, kun je 'm maar beter goed soigneren.
Kopen
De kleur van de rabarbersteel kan variëren van groen tot rood. De groene rabarber is iets zuurder van smaak dan de rode variant. Let erop dat de stengels stevig en glanzend zijn.
3 kooptips:
- Kies stevige en glanzende stengels zonder vlekjes.
- Ga voor stengels die je makkelijk kunt buigen. Als je de stengel breekt, moet er sap uitlopen.
- Hou je van zoete rabarber? Koop dan de rode variant, die is zoeter dan de groene.
Bewaren
Je kan rabarber ongeveer een week in de koelkast bewaren. Als je hem invriest is hij ongeveer een jaar houdbaar.
Bereiden
Jonge rabarber hoef je niet te schillen, oudere stengels wel. Breek de voet – het bredere deel onderaan de stengel – af en trek de buitenste draden los. Gooi de voet niet weg, maar kook het: het neutraliseert het zuur en maakt rabarber lichter verteerbaar. Rabarber kan rauw gegeten worden, maar vanwege zijn zure smaak wordt hij meestal gekookt met wat suiker of verwerkt in confituur, taart of gebak. Je kunt rabarber best combineren met kruidige gerechten. Hieronder vind je heel wat inspiratie.
Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!