Deze 10 groenten moet je eten in maart
Voor ze weer verdwijnen!
Met de komst van de lente verdwijnen er een hele hoop groenten van het menu. Geniet daarom in maart zeker nog van deze 10 groenten.
Boerenkool
Boerenkool is de laatste jaren superpopulair. Het zit namelijk vol antioxidanten en wordt beschouwd als een superfood. Het bevat heel veel vitamine K, A en C en ijzer en is goed voor je immuunsysteem, weerstand, botten en gebit. Vanaf oktober zal je terug kunnen genieten van deze hippe kool.
Knolselderij
Knolselder werd aanvankelijk gekweekt voor zijn geneeskrachtige werking. De knol bevat erg veel vitamine C en ijzer. Maar daarnaast is het natuurlijk een bijzonder lekkere wintergroente, die zowel puur als in soep en puree gegeten kan worden. Hij smaakt bovendien ook heerlijk als je hem frituurt. Maak bijvoorbeeld een knolselderfrietjes of chips. In augustus is de knolselder weer terug.
Pastinaak
Pastinaak is naast een vergeten groente (die eigenlijk niet meer zo vergeten is) ook een wintergroente. Eind maart zal deze heerlijke wortel dan ook weer voor een tijdje uit de winkelrekken verdwijnen. Geniet dus nog van deze zalige groente vooraleer het te laat is!
Rammenas
Rammenas is een wortelknol met een witte of zwarte schil en een milde radijssmaak. Schil de groente en geniet er rauw van in een salade of kook 'm en verwerk in stoofpotjes. Hij is beschikbaar van september tot en met maart.
Rodekool
De Romeinen wisten het al: rodekool heeft een fijne smaak, die nog verrijkt kan worden met kaneel, kruidnagel of laurier en natuurlijk met appeltjes. Deze kool is zowel rauw als gekookt een echte lekkernij. Vanaf juli ligt hij weer in de winkelrekken.
Savooikool
Savooikool is vaak wat groot om in één keer op te eten, maar bewaart prima. Deze kool is niet alleen erg lekker, ze bevat ook veel vezels en vitamines A en C. De savooikool verdwijnt vanaf april voor 2 maanden van de kaart. Een reden te meer om nog eens een lekkere savooistoemp te maken.
Schorseneer
De schorseneer of winterasperge zal pas in oktober terug in de winkelrekken liggen. Geniet daarom zeker nog van schorseneren in melksaus of een schorsenerenvelouté.
Spruiten
Spruitjes bevatten naast vitamines A, B1 en C, ook kalium, magnesium en fosfor. Kook ze maximaal tien minuten tot ze beetgaar zijn. Als je een stukje ui of brood aan het kookvocht toevoegt, heb je geen last van spruitjeslucht in huis en zijn ze lichter verteerbaar. Maak nog snel een lekkere gratin met spruitjes en geitenkaas of een ovenschotel met spruitjes en spekjes want ze liggen pas in oktober weer in de winkel.
Winterpostelein
Postelein is een eenjarige plant die zijn populariteit nooit verloor in het Midden-Oosten. De blaadjes zijn heel decoratief en smaken lekker pittig, net zoals rucola. Verwerk in salades of soepen. Het hele jaar door verkrijgbaar.
Witte kool
Witte kool behoort tot de sluitkolen en is net als rode kool en savooikool een echte wintergroente. De kleur is eerder lichtgroen dan wit. Witte kool wordt vooral gebruikt om zuurkool van te maken, maar is op zich ook heel lekker en makkelijk klaar te maken. Maak bijvoorbeeld wittekool met chorizo en aardappelpuree of een gevulde wittekool.