Raw food: wat is dat eigenlijk?
Foodtrend verklaard
Je hebt misschien wel al eens gehoord over raw food. Maar weet jij wat deze levenswijze eigenlijk inhoudt? En is het eigenlijk wel gezond?
Wat is het?
Raw-foodisten (ook wel crudivoristen genoemd) eten enkel voedsel dat niet verhit wordt boven de 42°C. Ze eten dus niets dat gebakken, gekookt of gestoomd is.
De filosofie daarachter is dat bepaalde stoffen in onze voeding bij verhitting schadelijk zouden kunnen worden én dat microben die van nature in onze voeding aanwezig zijn en helpen bij de spijsvertering, door verhitting gedood worden.
Wat staat er dan op het menu?
Bij raw-foodisten komen er voornamelijk rauwe groenten en fruit, zaden, noten en zeewier op het bord, en weinig vlees of vis. Rauw kunnen deze laatste wel gebruikt worden, maar de meeste raw-foodisten zijn ook vegetariër of veganist, en dus staan vlees en vis meestal weinig op het menu.
Ook melkproducten kunnen in principe gebruikt worden, op voorwaarde dat ze niet boven lichaamstemperatuur verwarmd werden. Geen gepasteuriseerde melk dus, maar rauwe melk. Tenzij de rawfoodist in kwestie ook veganist is, natuurlijk.
Is het wel gezond?
Als je een raw-dieet volgt, eet je veel groenten en fruit en dat is natuurlijk positief. Wie raw eet, heeft meestal ook een lager vetgehalte en een lagere cholesterol. Toch zijn er ook wat nadelen verbonden aan de levensstijl. De kankerwerende stof lycopeen komt bijvoorbeeld enkel voor bij het verwarmen van tomaten.
Het is niet evident om de nodige energie en voedingsstoffen te krijgen als je enkel rawfood eet. Daarom moet je ook voldoende tijd en aandacht steken in de voorbereiding en planning van je maaltijden. Enkel raw eten is dus niet zo'n goed idee, want zo kun je belangrijke voedingsstoffen missen. Maar af en toe kan het dus geen kwaad en is het zelfs gezond!