De populairste recepten uit de Franse keuken
We kunnen er niet genoeg van krijgen
Tien toppers die je meteen zin geven om naar Frankrijk te reizen. Of om in je eigen keuken aan de slag te gaan natuurlijk, want dit zijn dé recepten die je zeker moet proberen als je houdt van de Franse keuken.
Coq au vin
Coq au vin is een heerlijk stoofpotje van kip met spekjes, champignons en natuurlijk ook wijn. Meestal wordt een rode bourgogne gebruikt – maar er bestaan ook varianten op dit recept met witte wijn (bijvoorbeeld riesling).
Gratin dauphinois
Gratin dauphinois komt – zoals de naam al verklapt – uit de regio van de Dauphiné. Het is een simpele ovenschotel op basis van aardappelen en room. De aardappelen worden rauw in plakjes gesneden en gegaard in de room. Soms wordt er ook knoflook in gedaan, maar gebruik niet te veel: de ovenschaal inwrijven met een teentje knoflook is al voldoende.
Bouillabaisse
Oorspronkelijk komt bouillabaisse uit Marseille. Het is stoofpot van verschillende soorten vis en zeevruchten, en wordt traditioneel geserveerd met een toast met rouille – een pittige mayonaise. In een échte bouillabaisse zitten 6 soorten vis: rascasse, rode poon, Pieterman, zeeduivel, zeepaling en zonnevis.
Normandische pannenkoeken
Heerlijke Normandische pannenkoeken met appeltjes en calvados, wie kan ze weerstaan? Wij in elk geval niet!
Gegratineerde uiensoep
Zoete uien, een scheut witte wijn en gesmolten kaas, dat is het geheim van een lekkere Franse uiensoep.
Boeuf bourguignon
Een specialiteit uit Bourgogne is boeuf bourguignon, een stoofpotje van rundvlees met champignons, zilveruitjes, spek en natuurlijk rode bourgognewijn. Soms worden er ook aardappelen en wortelen toegevoegd. Echt zo'n lekker sudderpotje dat de dag erna nog lekkerder wordt.
Tartiflette
Aardappelen, uien, spek of ander zout vlees en een flinke portie gesmolten Reblochon-kaas: speciaal voor tartiflette zouden wij naar de Savoie reizen!
Crêpes suzette
Wij houden van pannenkoeken, en zeker van crêpes suzette! Dunne flensjes in een sausje van boter, suiker en sinaasappel, daar mag je ons 's nachts voor wakker maken.
Quiche lorraine
Maak een lekker krokante bodem van zand- of kruimeldeeg en vul die met spekjes, room en ei. Quiche lorraine is een perfect gerecht om te maken met restjes uit de koelkast. En heb je nog wat groenten over, dan maak je er je eigen quiche met prei of champignons of wat dan ook van.
Mosselen met venkel en pastis
Wie denkt aan zomer in Frankrijk, denkt aan pastis. Wist je dat die ook superlekker is in mosselgerechten? In dit recept voor mosselen met venkel versterkt het de smaak van de venkel.
Save
Save
Save