Met deze 10 tomatensoorten maak je de lekkerste gerechten
Ken jij al deze soorten?
Wauw, er bestaan meer dan honderdvijftig soorten tomaten. En de lekkerste, die serveren we hier! Ken je deze 10 soorten al?
1 Pareltomaat
Dit tomaatje is maar zo groot als een bes, en net dat maakt het populair bij chefs. Ideaal als afwerking op een mooi bordje!
Dit doe je ermee: gebruik hem als finishing touch bij een hapje.
2 Lily
Deze rode kerstomaat is bijna zaadloos en is daarom perfect voor salades. Bovendien oogt een lily met haar mooie puntvorm ontzettend elegant.
Dit doe je ermee: eet ze in een salade of als snack on the go.
3 Romared
Deze pruimtomaat met vast vlezig vruchtvlees valt onder de romatomaten. Ze smaakt een beetje zoeter dan haar broertjes en charmeert met haar mediterrane karakter.
Dit doe je ermee: gebruik ze als smaakmaker in tomatensaus of passata.
4 San Marzano
Dit langwerpige tomatenras vindt z'n oorsprong in Italië. Geen wonder dus dat deze lekker vlezige tomaat, met veel sap en goede houdbaarheid vaak voorkomt in Italiaanse bereidingen.
Dit doe je ermee: doe ze in sauzen en soepen en leg ze op pizza.
5 Monterosa
Deze nieuwe vleestomaat is razend populair in Spanje, maar nog ongekend bij de Belgische consument. Jammer, want deze tomaat charmeert door de roze-rode kleur, zachte schil en kruidige smaak. Gelukkig brengt BelOrta nu ook een lokaal geteelde variëteit op de markt.
Dit doe je ermee: eet ze warm of koud. Heerlijk flinterdun gesneden als carpaccio!
6 Coeur de boeuf
Coeur de boeuf is een grote tomaat met onregelmatige vorm en dikke ribbels. Leuk om te weten: een coeur de boeuf rijpt van binnen naar buiten. De tomaat kan dus perfect rijp zijn en toch nog een halfgroene schil hebben.
Dit doe je ermee: eet ze bij burrata of in een salade. Doordat ze minder waterig zijn dan andere tomaten, zijn ze daarvoor ideaal.
7 Tijgertomaat
De tijgertomaat dankt haar naam aan het opvallende strepenpatroon. Het is een smaakvolle, ietwat zoete tomaat met veel vlees en een aangename bite.
Dit doe je ermee: pronk met deze mooie tomaten in een salade of eet ze uit het vuistje.
8 Noir de crimée
Dit oude vergeten ras past volledig in de trend van de zogeheten 'heirloom' tomatoes. Deze donkerbruine vleestomaat met zachte zoete smaak is het lekkerst als je ze zo kort mogelijk na het plukken kunt eten.
Dit doe je ermee: doe ze in een salade, of vul ze met lekkers. Denk bijvoorbeeld aan een lekkere tomaat garnaal.
9 Ananastomaat
Deze originele variëteit produceert prachtige zoet-zure-geel-oranje vruchten. Wel opletten: deze geribde vleestomaat met sap barst snel.
Dit doe je ermee: eet ze in salades of verras je gasten met een originele gele passata.
10 Lemoncherry
Dit gele minitrostomaatje met lichte limoensmaak heeft een transparante schil, waardoor je mooi de structuur ziet. Dit Belgische ras is er eentje om trots op te zijn: deze tomaat werd namelijk genomineerd voor de 'Fruit Logistica' in Berlijn, de grootste vakbeurs ter wereld voor de handel in verse groenten en fruit.
Dit doe je ermee: stop ze in het snackdoosje van je kinderen om te snoepen.
Probeer deze recepten met tomaat
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!